Fordele og ulemper: Mineralsk versus kemisk solcreme

Different types of sun protection

Hvis du er typen, der rækker ud efter den første solcreme, du får øje på, bør du måske læse med her.

Som med alt andet hudpleje er det nemlig vigtigt, at du er med på, hvordan din solcreme arbejder i og på din hud. Derfor kan det være værdifuldt at give dig selv tid til at lære mere om disse vidundermidler, vi kender som solcreme: Deres forskelligheder, egenskaber samt fordelene og ulemperne ved de forskellige typer. 

På denne måde sikrer du samtidig, at du vælger den rigtige solcreme til præcis din hudtype, dens behov og dine personlige præferencer. I dette blogpost guider vi dig igennem junglen af solcreme for at finde den type, netop din hud har ventet på.

 

Mineralsk og kemisk solcreme… hvad er egentlig forskellen? 

Mens mineraler måske er noget, du forbinder med vand, vækker ordet ‘kemisk’ måske associationer til kemitimerne i folkeskolen. Vi skal dog i en lidt anden retning, når det kommer til solcreme. 

Mineralsk solcreme kaldes også naturlig solcreme og indeholder en type solfiltre, der lægger sig på hudens overflade for at fungere som et skjold, der blokerer solens stråler.

Kemiske solcremer penetrerer derimod huden for at kunne absorbere Uv-stråler og omdanne dem til harmløse varmebølger, hvorved de hjælper med at forebygger skade.

Både kemiske og mineralsolfiltre er derfor yderst effektive – dog kan det give bedre mening for nogen at vælge den ene type fremfor den anden. 

Mineralsk solcreme –  fordele og ulemper  

Fordi mineralsk solcreme lægger sig på hudens yderste lag, vil du også opleve, at denne type solcreme tenderer til at kunne mærkes mere på huden end kemiske solcremer. Dette betyder også, at du kan opleve, at din mineralsolcreme føles tungere på hudens overflade, alt efter hvilken type formular, du vælger. 

Samtidig er mineralsolcremer ikke altid lige så vandfaste som kemiske, der absorberes ind i huden. Du kan derfor risikere, at din hud ikke holdes lige så beskyttet som med en kemisk formular.

På trods af deres ofte gode beskyttelsesevne, indeholder mange mineralsolcremer tvivlsomme ingredienser, som mistænkes for at være skadelige at inhalere eller indtage – hvilket kan være svært at undgå at gøre, når produktet smøres i ansigtet.  

Dette skyldes, at mineralsolcremer kan indeholde mineraler i nanostørrelse, som tilføjes for at undgå den fedtende tekstur. Problemet med dette er, at lungerne kan have svært ved at frasortere disse nanopartikler, som derfor kan bevæge sig videre til blodomløbet. 

Af denne grund og adskillige flere er det essentielt, at du er opmærksom på ingredienslisten, når du vælger din solcreme.


Chemical versus physical sun protection

Kemisk solcreme – fordele og ulemper  

Kemiske solcremer absorberes i huden, og de vil derfor som oftest beskytte den uden at efterlade rester på dens overflade. Dette skyldes indholdet af aktive ingredienser, som muliggør denne usynlige beskyttelse.  

Med disse egenskaber er kemiske solcremer derfor særligt fordelagtige for dig, der eksempelvis bruger make-up, er meget aktiv eller blot foretrækker en solcreme, der hverken kan ses eller mærkes. 

Hos woods_ er vores kemiske solcremer formuleret med milde ingredienser og derfor fri for oxybenzone og octinoxate, som begge er kemiske filtre, der mistænkes for at være hormonforstyrrende samt skadelige for miljøet. Hvis du vil holde øje med, om dine produkter er fri for disse typer kemiske filtre, skal du holde øje med ingredienserne Ethylhexyl methoxycinnatamate (kaldes også octinoxate) og benzophenone-3 (kaldes også oxybenzone) på dine produkters INCI-liste. 

woods_ solcremer er derudover formuleret med omtanke for sensitive hudtyper, så du altid kan være sikker på, at din solcreme gør sit arbejde uden at forstyrre din huds naturlige balance. 

Disse er derfor et essentielt valg for dig, som ønsker bredspektret beskyttelse uden at bekymre dig om hvide rester, en klistret overflade, tvivlsomme ingredienser eller det miljømæssige aspekt. 

Hvis du vil vide mere om, hvordan du vælger den rette solcreme til din hverdag, hudtype eller livsstil, så læs videre i vores blogpost HVORDAN VÆLGER MAN DEN RETTE SOLCREME.


Kilde:
 

https://www.healthline.com/health/physical-vs-chemical-sunscreen#physical-sunscreen 
https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/miljoevenlig-solcreme-hvad-skal-du-kigge-efter 
https://www.ewg.org/sunscreen/report/nanoparticles-in-sunscreen/