Voksenakne: Fra årsag til behandling

ADULT ACNE: FROM CAUSE TO TREATMENT

Mange forbinder akne og bumser med de turbulente teenageår – men faktisk kæmper mange mennesker med udbrud langt ind i 20’erne, 30’erne og videre ind i voksenlivet. Men hvorfor sker dette, og kan man gøre noget for at forhindre det?

I denne artikel dykker vi dybt ned i huden, når vi udforsker de mulige årsager til voksenakne og deler vores bedste råd til, hvordan du kan berolige symptomerne og hjælpe din hud tilbage i balance.

Voksenakne – hvorfor sker det? 

Først og fremmest: Hvad er voksenakne egentlig? I modsætning til de stereotype teenagebumser, der ofte tilskrives hormonelle forandringer under puberteten, kan voksenakne opstå grundet en række forskellige faktorer, der kan påvirke huden længe efter, at teenageårene er forbi.  

Voksenakne kan vise sig som alt fra hudorme og mindre betændelsestilstande til smertefulde cyster, og ligesom enhver anden hudproblematik, kan tilstanden påvirke både vores komfort og selvtillid betydeligt.

Det er vigtigt at bemærke, at rosacea, keratosis pilaris, perioral dermatitis, PCOS og andre hudsygdomme kan forveksles med akne, idet de minder om tilstanden i deres symptomer. Hvis du kan se og mærke, at din hud er i ubalance, er det derfor vigtigt at konsultere en hudlæge, så du sikrer dig, at du modtager den rette behandling. 

Forsøget på at forstå voksenakne kan indrømmet føles som at samle et puslespil med tusind brikker, da flere faktorer kan ligge til grund for de uvelkomne udbrud.

Derfor har vi samlet nogle af de mest typiske årsager til, at tilstanden kan opstå i de senere voksenår.

Hormonelle udsving 

En af de mest almindelige grunde til både voksenakne og urenheder i det hele taget er hormonelle udsving. For kvinder kan udsving fra menstruationscyklusser, graviditet og diagnoser som polycystisk ovariesyndrom (PCOS) sætte gang i hudens olieproduktion, hvilket kan tilstoppe porer og på denne måde resultere i urenheder. Og mænd kan naturligvis også opleve hormonelle ændringer, som kan føre til akne. 

Stress og følelsesmæssig ubalance 

Vi lever i en verden, hvor tingene efterhånden går hurtigt. Rigtig hurtigt. Derfor er stress desværre også blevet en alt for regulær bekymring hos mange. Når vi oplever stress, accelereres produktionen af cortisol. Et hormon, der har evnen til at øge hudens olieproduktion, hvilket ligeledes kan tilstoppe porer og forårsage udbrud. Når man kæmper med stress, bør hudens adfærd og udseende ikke være det primære fokus – men en ubehagelig hudtilstand hjælper ikke situationen. Dette er derfor vores måde at sige, at din hud kan afspejle en indre ubalance. 

Du kan læse mere om, hvordan stress kan påvirke din hud her.

Brug af forkerte selvplejeprodukter 

Brug af hår- og hudplejeprodukter eller make-up med tilstoppende ingredienser er en almindelig, men ofte overset, årsag til tilbagevendende urenheder. Selvom dine selvplejeprodukter har en vigtig funktion i din dagligdag, er det derfor vigtigt at vælge de rette produkter til netop din huds behov. 

Hvis din hud er olieret eller tilbøjelig til urenheder, er det generelt en god idé at vælge ikke-komedogene (ikke-tilstoppende) eller helt oliefri formularer, der tildeler effektiv pleje uden at blokere porerne. Generelt er det altid fordelagtigt at undersøge dine produkters ingredienslister og at lave en plet-test, hvor du påfører en lille mængde på hals, arm eller lignende for at sikre dig, at din hud samarbejder med produktet. For hudpleje bør altid være berigende.

Andre faktorer som bakterier, miljømæssige forhold som vejr og forurening samt kostvaner kan desuden spille en afgørende rolle i hudens tilstand. Med andre ord kan det give god mening at give dine daglige vaner et tjek: Reagerer din mave eller hud, når du spiser noget bestemt? Oplever du kløe, irritation eller tørhed efter at have brugt et bestemt produkt? Bliv bevidst omkring dine vaner, og hvordan din krop reagerer på dem. Ved at give de forskellige elementer den fornødne opmærksomhed, kan du måske opspore nogle af nøgleårsagerne til din huds reaktion.

Behandlinger 

Hvis du mistænker, at du har akne, er det som sagt vigtigt at gå til din læge for at sikre dig, at du modtager den rette behandling fra start. Nogle hudtyper vil kræve medicineret behandling, mens andre kan behandles med håndkøbsprodukter. Det afhænger alt sammen af din unikke tilstand. Her er nogle af de mest typiske typer behandling til voksenakne.

Topiske behandlinger: Mød Blemish Control Clarifying Gel 

Med de rette ingredienser kan topiske produkter udgøre din huds første forsvar mod urenheder. Disse formularer påføres direkte på huden og kan indeholde forskellige typer af aktive ingredienser, der arbejder målrettet for at modvirke og forebygge urenheder. 

Vi har for nylig lanceret vores Blemish Control Clarifying Gel, som er formuleret med nøgleingredienserne 3% Seboclear™️, actibiome og linolsyre. Kombinationen af disse ingredienser forebygger aktivt urenheder ved at styrke hudens naturlige barriere, balancere hudens mikrobiom (naturlige økosystem) og regulere hudens olieproduktion. Samtidig adresserer ingrediensen linolsyre den linolsyremangel, som ses hos mange med akne. 

Udover at modvirke urenheder hjælper de balancerende ingredienser Seboclear™️ og actibiome med at berolige rødme og inflammation, som ofte opstår i forbindelse med udbrud. Med tilførslen af intenst fugtgivende hyaluronsyre udgør denne vægtløse, ikke-tilstoppende ansigtsgel derfor det perfekte produkt til at kontrollere urenheder.

Læs mere om, hvorfor olieret hud har brug for fugt her.


BLEMISH CONTROL CLARIFYING GEL

Medicin 

Oplever man sin voksenakne som mere alvorlig eller vedholdende, kan en hudlæge vurdere, at medicinske løsninger er nødvendige. Dette kan tildele en mere systematisk behandling af hudtilstanden og gøre en stor forskel for de, der ikke reagerer på topisk behandling alene. Hvilken type medicinsk behandling man tilbydes kan viariere, og de ordinerede lægemidler vil afhænge af din huds specifikke tilstand. Med andre ord vil ikke alt virke for alle, og det er en beslutning, som din læge tager på baggrund af en faglig vurdering af din unikke huds reaktion.

Jo mere, jo bedre – eller hvad? 

Ingen har brug for en 12-step rutine – især ikke hvis din hud er i reaktion. En beskyttende solcreme, rens og dagcreme udgør det stabile fundament i enhver plejende rutine. Når du er inde i en god rutine, kan du supplere med mere behandlende produkter med aktive ingredienser, som målretter sig den tilstand, din hud kæmper med. 

Reaktioner som urenheder, irritation, kløe mv. vil ofte være et tegn på ubalance eller overfølsomhed – og svaret er derfor sjældent at tilføje endnu mere til rutinen. I stedet kan det være en fordel at tage et kig på din rutine: Hvornår reagerer din hud, og er det en kontinuerlig oplevelse? 

Vi forstår godt, at det kan være fristende at berige sin rutine med et hav af aktiver – desværre kan man risikere at blive for ivrig og overvælde huden mere, end man gavner. Aktiver er skønne ingredienser, der kan gøre en både synlig og mærkbar forskel for din hud, men det er afgørende at gå til dem med nænsomhed. 

Har du flere produkter med højaktive ingredienser, som BHA eller A-vitamin, vil det være gavnligt at starte med ét produkt ad gangen, lade din hud vænne sig til det, og dernæst langsomt introducere det nye produkt. Det giver dig de bedste forudsætninger for at opnå de resultater, der fik dig til at tilføje dem til din rutine til at starte med.

TEXTURE

Voksenakne er en kompleks og ofte frustrerende tilstand, som mange kæmper med længe efter, at deres teenageår er ovre. Men husk, at tålmodighed er nøglen: at finde den rette sammensætning af produkter kan tage tid, og det samme kan behandlingen, før du oplever de skønne resultater. 

Det er vigtigt at forstå, at din hud hver dag gør sit bedste for at beskytte dig. Det er dens mission. Og selvom det ikke altid virker sådan, er den altid på din side.

Kilder 

- Leawitt, J. (2024) Adult Acne: I’m a Decade Past Puberty – Why Am I Still Breaking Out? Gennemset af Patel, R., Healthline.com.  

- Liu, K. (2019) Adult Acne: Understanding underlying causes and banishing breakouts, med bidrag fra Nassim, J., health.harvard.edu.