Myter om solcreme

Debunking sunscreen myths

En ting er at bruge solcreme, en anden er at bruge den rigtigt – og desværre forhindrer mange almindelige myter om solcreme nogle af os i at bruge vores solcreme, som vi burde.

Det er svært at være ekspert i alting – især indenfor hudplejeverdenen. Men fordi solcreme er så afgørende for din huds generelle sundhed, er det vigtigt, at du er bevidst om, hvornår den er nødvendig, selv når du ikke regner med det.

I dette blogpost afliver vi derfor 5 af de mest almindelige myter om solcreme for at undgå, at du falder i samme fælde.

Spoiler alert: Ingen af dem er rigtige.

 

MYTE 1: Hvis jeg ikke kan se solen, påvirker den ikke min hud  

Solen udskiller forskellige typer Uv-stråler, som har forskelligartede egenskaber. Dette betyder blandt andet, at nogle typer Uv-stråler har evnen til at penetrere både skyer og vinduer, reflektere sig i sne og vandoverflader og ja, endda ramme din hud, selvom på en gråvejrsdag. 

Derfor kan du ikke altid afgøre, hvorvidt solcreme er nødvendigt, ved blot at kigge ud ad vinduet – så vi lover dig, at din solcreme ikke er spildt på grå eller koldere dage. 

 

Myte 2: Vandafvisende solcreme skal ikke påføres lige så ofte som ikke-vandafvisende

Denne misforståelse kan vi til dels godt forstå er opstået. Ikke desto mindre kan vi ikke komme udenom, at den ikke er sand, og at den faktisk kan være direkte farlig, hvis man ikke er forsigtig.

Først og fremmest: Forskellen på vandafvisende og ikke-vandafvisende solcreme er, at vandafvisende solcremer formuleres med ingredienser, der bedre kan modstå vand. Dog findes der ingen garanti for, at alt produktet bliver på din hud i vandet, eller at du er maksimalt beskyttet (ingen solcreme beskytter huden 100% mod solens stråler). 

Hvad det derimod betyder, er, at din hud oftest vil være mere beskyttet i vandet med en vandafvisende solcreme, end den ville være med en ikke-vandafvisende.

Dog vil vi altid anbefale, at du påfører et nyt lag, når du har badet eller tørret dig i et håndklæde, så du er sikker på, at din hud holder sig bedst muligt beskyttet. 

 
Water-resistant SPF

Myte 3: Hudkræft opstår kun ved overdrevet soleksponering 

Du tror måske, at hudkræft kun sker for dem, som ofte aflægger visit i solcentre eller bruger flere timer i solen flere gange i ugen. Dette er dog ikke altid tilfældet. 

Faktisk kan solskader opbygges i huden med tiden og derfor gradvist udvikle sig, jo mere den eksponeres for sol. Det farlige ved dette er netop, at du ikke altid kan se skaden, før den er sket. 

Samtidig kan solskader forekomme, når du mindst venter det. Tænk bare på de gange, du har stået i kø, været til koncert eller blot spist frokost udendørs. Du kan også risikere først at opdage skaden, når det er for sent, da nogle Uv-skader viser sig i forsinkede reaktioner og dermed ikke øjeblikkeligt.

For nogen er én ekstremt uheldig solskoldning alt, der skal til. Derfor bør du altid være opmærksom på ændringer i din hud og tage dig godt af den.  

Mange tror desværre også fejlagtigt, at solcreme i sig selv kan føre til hudkræft. Det er vigtigt at slå fast, at der ikke findes noget evidens, der påviser dette – dog er der meget medicinsk forskning, der forbinder hudkræft til Uv-eksponering. Det vigtigste er derfor, at du er opmærksom på ingredienserne i den solcreme, du vælger – men stadig husker at bruge en. 

 

Myte 4: Min make-up indeholder SPF, så jeg behøver ikke solcreme 

Selvom lidt SPF er bedre end ingen SPF, er den ærgerlige sandhed, at du højest sandsynligt ikke påfører nok produkt til at tildele din hud den fulde beskyttelse, den har behov for.

Som en tommelfingerregel anbefales det, at man bruger en mængde solcreme tilsvarende to fingre til ansigtet for at beskytte huden så effektivt som muligt. Selvom der findes make-up derude med SPF30 eller højere, vil den mængde, du skal påføre for at opnå samme beskyttelse resultere i et tungt make-up look, som ikke vil føles nært så godt som et nærende lag solcreme. 

Hvis du har skåret solcreme ud af dine morgenritualer, fordi det spolerer din make-up, så har du højest sandsynligt bare ikke fundet den rette endnu. Lad os hjælpe dig med at løse dette i vores blogpost HVORDAN VÆLGER MAN DEN RIGTIGE SOLCREME?
  

Myte 5: Jeg bliver aldrig solbrændt, så jeg har ikke brug for solcreme

For det første: Godt for dig, at du aldrig bliver solbrændt! For det andet: Vi tror, der er noget, du har misforstået. 

Som sagt findes der forskellige typer Uv-stråler, og nogle af disse kan forårsage forsinkede reaktioner eller ændringer, der opstår så dybt i huden, at du ikke vil bemærke dem med det samme udenpå.

Dette gælder både de skader, der kan opbygges over tid, men også tidlige alderstegn, der som regel viser sig med årene i form af fine linjer, rynker samt at huden mister sin spændstighed.  

Med andre ord: Bare fordi du ikke kan se symptomerne på solskade lige nu, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke er der. 

Dette gælder også for mørkere hudtyper. Selvom en højere mængde melanin kan hjælpe huden med at blokere skadelige Uv-stråler, er en mørkere hudtone ikke nødvendigvis en garanti for, at solskader ikke kan udvikle sig i huden. Det er derfor vigtigt, at du altid beskytter din hud, når du befinder dig i direkte sol – uanset din hudtone og -type. 

Vælg derfor en solcreme med bredspektrede solfiltre, som woods_ solcremer, for at beskytte din hud mod både Uva- og Uvb-stråler o deres indbyrdes effekter.

 

Source: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/6-sunscreen-myths-debunked.h26-1592202.html 

 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more
 • Busting buzzwords: Your skincare glossary

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Read more