Hvorfor vi har fravalgt genbrugt plastik

Why we don't use recycled plastic

Hos woods_ copenhagen bruger vi et materiale kaldet virgin plastic til vores produktemballage. Og som med alt andet, vi gør, er der en grund til, at vi har truffet dette valg. I denne artikel dykker vi ned i de forskellige perspektiver på brugen af plastik, og hvorfor vi har fravalgt genbrugt plastik. Hvorfor? Fordi vi tror på, at man kommer længst med ærlighed – og fordi vi altid forholder os til alle aspekter af de valg, vi træffer.

Hvem ved, måske får vi endda udfordret din overbevisning om, at genbrugt plastik nødvendigvis er et bedre alternativ til virgin plastik?

Hvad er virgin plastic?

Termen virgin plastic dækker over den type plastik, som er ny-produceret og derfor ikke har gennemgået genbrugsprocesser. En af nøgleegenskaberne ved virgin plastic er dets høje kvalitet, som gør det brugbart for adskillige industrier, til eksempelvis emballage eller konstruktion, da det besidder specifikke fysiske og kemiske egenskaber, som møder de stringente krav til mange typer produkter.

Hvad er genbrugt plastik?

Modsat virgin plastic har genbrugt plast gennemgået en proces af indsamling, sortering, rengøring og reproduktion efter dets oprindelige brug. Fremfor at blive kasseret som spild, indsamles disse plastikker og genintroduceres til fremstillingsprocesser for at skabe nye produkter. Formålet med genbrugt plastik er at minimere behovet for virgin plastic, at konservere ressourcer samt miljøpåvirkninger, der er forbundet med plastikproduktion, hvilket har ført til den populære overbevisning om, at denne type materiale på alle måder er mere fordelagtig end virgin plastic. Læs med, mens vi fortæller, hvorfor vi ikke altid mener, at dette er tilfældet.

Hvorfor vi bruger virgin plastik: Et spørgsmål om sikkerhed

Så hvorfor bruger vi virgin plastic, når genbrugt plastik er en mulighed? Valget er baseret på vores respekt for menneskekroppen samt vores mission om at skabe rene produkter, som er sikre at bruge – og dette gælder også deres emballage.

Et studie fra 2023 har faktisk fundet frem til en bekymrende mængde på 491 forskellige typer kemikalier i genbrugt plastik fra forskellige lande. En stor mængde af disse var giftige, mens 170 ikke kunne identificeres. Men hvorfor sker dette? Som rapporten beskriver, produceres plastik originalt med en mængde kemiske tilsætninger. Men igennem plastikkens livscykel kan ikke-intentionelle kemikalier forurene plastikken under brugs- og genbrugsfaser – altså den proces, vi nævnte tidligere i artiklen her. Dette resulterer i et endeligt produkt, som indeholder ukendte koncentrationer af ukendte kemikalier med ukendte effekter. Du fangede godt nøgleordet, ikke? Det uhyggelige af det her er nemlig, at alle disse faktorer er ukendte – hvilket betyder, at det er ude af vores kontrol at danne et reelt overblik over, hvad vi egentlig udsætter vores krop for, når vi kommer i kontakt med dem. En konklusion, som fører til en stigende bekymring.

Vi stræber altid efter at være transparente, og holder os altid opdaterede på den seneste viden indenfor vores felt, så vi kan dele det med jer og altid træffe de bedste valg, som også giver mening i det store billede. Derfor benytter vi også altid enten glas eller aluminium, hvornår end det er muligt. Og selvom virgin plast ikke er genbrugt, kan det naturligvis stadig genbruges – hvilket du kan finde en guide til lige her på vores hjemmeside.

Så dér har du det. Hos woods_ bruger vi ikke genbrugt plastik, fordi det medfører en for stor usikkerhed for forbrugerne af vores produkter. En risiko, vi ikke vil tage. For selvom vi altid stræber efter at være så klimavenlige som muligt, kan vi ikke gå på kompromis med den sikkerhed, vi tilbyder vores krop og helbred.

Med andre ord er vores valg og tilgange er altid gennemovervejede og naturligvis holdt op imod vores etiske standarder og visioner. For du fortjener kun det bedste, og det samme gør din hud.

Kilder:

  • A dataset of organic pollutants identified and quantified in recycled polyethylene pellets (2023) E. Carmona; E. Rojo-Nieto; C. D. Rummel; M. Krauss; K. Syberg; T. M. Ramos; S. Broshce; T. Backhaus; B. C. Almroth, 
  • Initial safety assessment of recycled plastic for packaging of cosmetic products (2021) Danish Environmental Protection Agency