Sådan skader forurening din hud

URBAN DEFENSE: THE HIDDEN SKIN-THREATS OF POLLUTION

Vidste du, at din hud spiller en afgørende rolle for dit generelle helbred?

Først og fremmest fordi huden fungerer som et skjold, der beskytter vores kroppe fra de udefrakommende trusler, vi konstant udsætter den for i løbet af dagen. Disse
trusler udgøres blandt andet af bakterier, vira og ikke mindst forurening, som potentielt kan forstyrre hudens naturlige balance.

Vi omgiver os hele tiden med forurenende stoffer – også uden, at vi ved det – og dette kan have en
betydelig indflydelse på vores huds velvære, udseende og udvikling. I denne artikel stiller vi skarpt på de forurenende elementer, du muligvis kommer i kontakt med i løbet af dagen, mens vi undersøger, hvordan de egentlig påvirker vores hud – og ikke mindst hvordan vi kan forebygge de negative konsekvenser, der følger med dem.

Hvordan eksponeres jeg for miljømæssig forurening?

Betegnelsen miljømæssig forurening dækker over en række skadelige stoffer, der infiltrerer det miljø, der omgiver os. Dette kan for eksempel være skadelige gasser eller kemikalier fra industrielle processer, som kan påvirke både økosystemer, klimaet, vores generelle sundhed og altså også vores hud negativt.

Disse partikler kan komme fra forskellige kilder, for eksempel jorden, luften og vandet – og især luftbårne partikler kan have indflydelse på vores hud. Nogle organismer kan endda penetrere huden og altså trænge så dybt ind i kroppen, at de kan have skadelig indvirkning på dens systemer.

Hvordan kan forurening påvirke min hud?

Når forurenende partikler trænger ind i huden, kan de ikke blot forstyrre hudens naturlige, nødvendige processer, men også forårsage nye, skadelige processer.

Forureningspartikler kan nemlig generere frie radikaler, som er højt reaktive molekyler. Når der er for mange af disse, opstår der oxidativ stress, simpelthen fordi der er ubalance mellem mængden af frie radikaler og kroppens evne til at neutralisere dem med antioxidanter.

Hvad betyder dette så? Fordi huden ikke er i stand til at modvirke de frie radikaler, får de frit lejde til at skade hudens celler og nedbryde kollagen og elastin – proteiner, der fungerer som byggesten i hudens bindevæv og spiller en afgørende rolle for dens elasticitet (smidighed) og glatte udseende. Når disse nedbrydes, betyder det også, at hudens aldringsproces vil fremskyndes, hvilket vil gøre den mere tilbøjelig til at udvikle blandt andet fine linjer og rynker.

Forurenende partikler kan desuden forårsage inflammatoriske reaktioner i huden, som kan føre til blandt andet rødme, irritation og urenheder. Langvarig eksponering kan tilmed svække hudens barrierefunktion og altså efterlade huden mere modtagelig overfor infektioner og endda kroniske tilstande som eksem og psoriasis.

Holistiske tips, som kan beskytte din hud mod forurening

Forurenende partikler udskilles fra så mange processer nu om dage, at det næsten er umuligt at begrænse vores eksponering for miljømæssig forurening. Dog kan disse simple men effektive steps i din rutine ende med at gøre en betydelig forskel for din hud.

Rens huden dagligt: Når du renser huden, fjerner du ophobninger af for eksempel overskydende olie, snavs, make-up, solcreme og ikke mindst forurenende partikler, som har taget plads på din hud i løbet af dagen. Med dette ritual sikrer du dig derfor, at ophobningen ikke får mulighed for at tilstoppe porerne, og du minimerer derved risikoen for, at de får lov til at arbejde sig ind i huden og forårsage negative effekter.

Til et skånsomt men effektivt renseritual anbefaler vi først at bruge en oliebaseret rens, som vores Cleansing Balm, efterfulgt af en vandbaseret rens, som vores Daily Foaming Cleanser – så sikrer du dig, at du har fjernet alle rester af uønsket indhold. Begge vores renseprodukter er formuleret med 100% naturlige og milde renseaktiver, som arbejder på huden uden at forstyrre dens naturlige balance og olieproduktion.

CLEANSING

Hold huden hydreret: Forurening kan dehydrere huden, hvilket kan efterlade den med et træt og glansløst udseende og ikke mindst en usund, ubehagelig tilstand. Sørg derfor for at spække din rutine med højaktive, hydrerende ingredienser. Vores Niacinamide Lifting Mist er nem at have med på farten, hydrerer øjeblikkeligt huden på overfladen og i dybden og er samtidig tilført 5% niacinamid, som er en barriere-styrkende ingrediens, der fremmer en jævn hudtone og modvirker irritation.

Bredspektret beskyttelse: UV-stråling er ikke forurening i traditionel forstand, men stadig en miljømæssig faktor, som er vigtig at tage højde for i dagligdagen. Kombiner derfor en bredspektret solcreme (som beskytter mod både UVA- og UV-stråling) med ingredienser som vitamin C og E, som har antioxidante egenskaber, der giver dem evnen til at neutralisere frie radikaler og derved beskytte mod oxidativ skade. 

Vores Vitamin E Serum er den perfekte partner til vores Facial Sunscreen SPF30 i dine morgenritualer.

VITAMIN E SERUM

Du kan læse mere om alle fordelene ved antioxidanter i vores blogpost Antioxidanter i hudpleje: Hemmeligheden bag glødende hud.

Kost: At beskytte dig selv bedst muligt mod effekterne af forurening rækker selvfølgelig ud over din hudplejerutine. Faktisk kan en kost rig på antioxidanter være med til at modvirke oxidativ stress.

Dette gælder for eksempel madvarer som bær, nødder og grønne bladgrønsager, som udgør næringsrige midler, der fremmer hudens sundhed. Blandt andet indeholder nødder, frø, kornprodukter, æg, fisk og mejeriprodukter som ost og mælk vitamin E, mens citrusfrugter som kiwier, solbær, samt tomater og grønne bladgrønsager er gode kilder til vitamin C. Velbekomme!

Ved at forstå, hvordan forurening faktisk påvirker vores hud, kan vi altså tage de nødvendige forbehold for beskytte den, så den holder sig modstandsdygtig og kan fortsætte som det stærke skjold, vi har brug for.

Kilder:

  • Roberts, W. (2021) Air pollution and skin disorders, ncbi.nlm.nih.gov, International Journal of Women’s Dermatology.
  • Bocheva, G.; Slominski, R. M.; Slominski, A. T. (2023) Environmental Air Pollutants Affecting Skin Functions with Systemic Implications, ncbi.nlm.nih.gov, International Journal of Molecular Sciences.