Solpletter: Årsager og behandling

Sunspots: From cause to treatment

Duften af nyklippet græs, solcreme og saltvand bæres igennem den lette brise. Is, svømning og afslapning er det eneste, der står på programmet for den solrige
dag. Sommeren er her, og udover luftigt tøj og lækre forfriskninger, kræver den
varme sæson også ekstra beskyttelse, når det kommer til vores hudplejerutiner.
For i og med at vores soleksponering øges, øges også risikoen for UV-forårsaget skade – også selvom følelsen af de varme stråler mod huden kan være skøn.

I dette blogpost zoomer vi ind på solpletter for at undersøge, hvorfor de opstår, og hvordan vi behandler dem så effektivt som muligt. Derudover dykker vi ned i, hvordan du kan skelne solpletter fra andre typer hyperpigmentering, som du bør holde øje med.

Hvad er solpletter?

Solpletter, også kaldet solare lentigines eller leverpletter (selvom de ikke har noget at gøre med leveren), er flade, brune, eller sorte pletter, der opstår på huden som følge af langvarig soleksponering. UV-strålingen forårsager en overproduktion af pigmentet melanin (som er ansvarlig for vores hud-, øjen- og hårfarve), hvilket skaber disse ”misfarvninger”.

Solpletter kan variere i størrelse og form, fra små fregne-lignende pletter til større, uregelmæssige pletter, og de udvikler sig typisk på de områder af huden, der oftest disponeres for solen, som ansigtet, hænderne, skuldrene og armene. Reaktionen opstår oftere hos ældre voksne, men kan også sagtens udvikle sig hos yngre – det afhænger af, hvordan du begår dig i solen, og din huds modstandsdygtighed.

Mens solpletter er helt harmløse og ikke udgør nogen sundhedsrisiko, ønsker nogle at minimere synligheden af dem af kosmetiske årsager. Her er vores bedste tips til, hvordan du kan fremme en glat og ensartet hudtone.

Hvordan forhindrer man solpletter?

At forebygge solpletter starter og slutter med solbeskyttelse. Husk altid at påføre en bredspektret solcreme med SPF30 eller højere dagligt (også på skyede dage), og sørg for at påføre et nyt lag mindst hver anden time, når du befinder dig udendørs. Derudover er det altid en god idé at søge skygge, når solens stråler er mest intense (hvilket typisk er mellem klokken 10 og 15).

Solbriller, solhatte og langærmede bluser er eksempler på beklædning, som også beskytter huden effektivt mod de skadelige effekter af UV-stråling. Hvis du vil undgå solpletter, bør du også undgå solarier, hvor UV-eksponeringen især er intens, og sørge for at begrænse din solbadning så meget som muligt. Husk, at solskader ikke altid viser sig med det samme, så ”better safe than sorry” bør være dit motto, når det kommer til solbeskyttelse.

Hvordan behandler man solpletter?

Der findes flere måder, man kan behandle solpletter. Mulighederne spænder fra professionelle behandlinger som kemiske peelinger, laserbehandlinger og microneedling til hjemmepleje med højaktive, topiske ingredienser. Eksempler på berigende ingredienser til formålet inkluderer blandt andet:

C-vitamin: C-vitamin, også kendt som askorbinsyre, er en antioxidant med alsidige egenskaber. Takket være sine lysnende egenskaber hjælper ingrediensen med at udjævne hudens tone for at efterlade et mere ensartet resultat. Med sine antioxidante egenskaber hjælper C-vitamin desuden med at beskytte huden mod UVA- og UVB-stråler (OBS: C-vitamin kan ikke erstatte solcreme, men supplere den). Du kan finde C-vitamin i vores Skin Perfector 2% BHA og Skin Perfector Seboclear.

A-vitamin: A-vitamin, især i form af retinoider som retinol, kan hjælpe med at reducere solpletter ved at promovere hudens cellefornyelsesproces og derved bringe friskere, mere ensartede hudceller til hudens overflade. Derudover stimulerer A-vitamin-derivativer hudens kollagenproduktion, hvilket kan forbedre dens overordnede tekstur. Du kan finde A-vitamin i vores Vitamin A Treatment Cream.

Aloe vera: Aloe vera ingrediensen er populær grundet dets beroligende egenskaber. Ingrediensen indeholder komponenterne aloin og aloesin, der fungerer som lysnende agenter, som kan hjælpe med at reducere synligheden af solpletter med tiden. Ingrediensens fugtgivende egenskaber hydrerer samtidig huden for at fremme heling af skadet hud, mens de antiinflammatoriske egenskaber hjælper med at minimere rødme og irritation, der kan være forbundet med solpletter.

Du kan finde aloe vera i et væld af woods_ produkter, inklusiv vores Niacinamide Repair Body Lotion og Niacinamide Lifting Mist, som også er beriget med multifunktionelt niacinamide, som hjælper med at minimere uensartetheder i huden.

Glykolsyre: Glykolsyre, som er en alpha hydroxy acid (AHA), eksfolierer huden ved at opløse døde hudceller for at promovere en mere ensartet overflade. Ingrediensen stimulerer desuden hudens naturlige kollagenproduktion, hvilket hjælper med at minimere fine linjer og fremme glød. Du kan finde glykolsyre i vores Intense Peel Mask.

Solpletter, hudkræft og melasma: Sådan kender du forskellen

Som udgangspunkt bør du altid reagerer, når du bemærker, at din hud ændrer sig på en irregulær måde; for eksempel hvis du oplever usædvanlige ændringer i dens tone eller tekstur. Vi har samlet en oversigt over nogle forskellige typer af hudtilstande, deres kendetegn, og hvordan du kan skelne dem.

Solpletter (solar lentigines)

… er flade, brune pletter, som opstår på områder af huden, som ofte er disponerede for solen, såsom ansigtet, hænder, arme og skuldre.

Melasma

… er en almindelig hudtilstand, som er karakteriseret ved brune eller grå pletter på huden, særligt på kinder, panden, hagen og ved overlæben.

Hudkræft

… Hudkræft er en sygdom karakteriseret ved atypisk vækst af hudceller, som forårsages af DNA-skade fra UV-stråling.

Modermærker

… er unikke mærker, som findes i forskellige størrelser, former, farver og teksturer. De kan findes overalt på kroppen og er som udgangspunkt harmløse – dog kan de kræve medicinsk opmærksomhed, hvis de vokser, ændrer udseende eller vækker ubehag. 

Sådan ser du forskel

  • Solpletter og melasma er typisk brune og har afgrænsede linjer. De er som regel flade og ændrer typisk ikke udseende betydeligt med tiden.
  • Hudkræft, derimod, kan have irregulære linjer, variere i farve (såsom rød, hvidt eller blåt) og kan ændre størrelse. Hudkræft-læsioner kan også være hævede eller have en hårdere tekstur.  
  • Hvis du bemærker mistænkelige ændringer i din hud, såsom vækst af nye mærker, ændringer i eksisterende modermærker eller sår, der ikke går væk, er det vigtigt at konsultere en dermatolog eller læge for at blive undersøgt og få udelukket hudkræft.

Kilder:

  • Santos-Longhurst, A. (2018) Are Sunspots on the Skin Cancerous? Comparing Different Types of Skin Lesions, gennemset af Cobb, C, healthline.com
  • Cirino, E. (2023) Can You Treat Skin Pigmentation with Aloe Vera? Gennemset af Cobb. C, healthline.com