Urenheder: Årsager, kendetegn og behandling

SKIN IMPURITIES: FROM CAUSE TO TREATMENT

Sommeren er måske ved at gå på hæld, men effekterne af den varme sæson kan blive på vores hud lang tid efter, ferien er ovre. Mens vi langsomt bevæger os tilbage til vores vante rutiner, vil nogle af os måske opleve, at vores hud udvikler flere urenheder. Urenheder er almindelige hele året, men har tendens til at udvikle sig oftere i forbindelse med sæsonskift. Dette skyldes, at vores hud bliver mere sart og sårbar, når den skal tilpasse sig nye vejrforhold.  

Med sommerens stigende temperaturer vil vores porer også være mere tilbøjelige til at blive tilstoppet med ophobning af alt fra sved, sebum (olie) og døde hudceller. Dette er også grunden til, at du kan opleve, at flere urenheder viser sig på huden i overgangsfasen mellem sommer og efterår. Læs med for at lære vores bedste tricks til at holde huden sund, balanceret og ensartet – uanset sæsonen! 

 

Hvorfor får jeg urenheder?

Før vi præsenterer de bedste produkter til at modvirke urenheder og tilstoppede porer, vil vi gerne lære dig mere om urenhedernes videnskabelige baggrund. Når først du kender de primære årsager til urenhederne, vil det nemlig være nemmere at forebygge og behandle dem – det lover jeg dig! 

Urenhedernes videnskabelige navn er komedoner, og de opstår som resultat af en ophobning af døde hudceller og sebum, som tilstopper porerne. De to primære processer, som er ansvarlig for dette, er: 

  • En ubalanceret fornyelsesproces af hudens yderste lag af hud. 
  • En øget sebumproduktion (olieproduktion i huden).  
     

Komedoner kan være forskelligartede. De kan både være åbne eller lukket til af huden. Samtidig kan de opstå ene eller i samlinger med andre urenheder. Ikke alle komedoner er et tegn på akne – nogle af dem opstår også som resultat af livsstilsvalg (eks. kost) eller hormonelle udsving (eks. i forbindelse med menstruation). Faktisk kan akne ikke opstå uden hyper produktion af sebum, men der kan derimod godt foregå hyper produktion af sebum, uden at det fører til akne.  

Når vi taler om årsagerne bag akne, skal flere faktorer tages i betragtning. Udover øget sebumproduktion og ophobning af døde hudceller, er andre primære årsager til urenheder bakteriel vækst og inflammation. Derudover findes der sekundære faktorer, som spiller en afgørende rolle i formationen af akne. Øget hormonel aktivitet (eks. pubertet, graviditet, polycystisk ovariesyndrom), stress og medicin er eksempler herpå.  

Stress kan påvirke din hud på flere måder. Når man har akne, kan stress accelerere hudens sebumproduktion. Denne ekstra sebum fungerer som føde for bakterier, særligt bakterier kaldet propionibacterium acne. Ifølge adskillige studier er denne type bakterie involveret i udviklingen af akne, og når det får lov at vokse, kan den forårsage betændelsestilstande i huden. Din krops immunsystem forsøger at bekæmpe denne betændelse, hvilket fører til den rødme, du kan opleve omkring dine urenheder. 

De forskellige typer urenheder

Vi har nu undersøgt de primære årsager til urenheder – men hvordan skelner vi de forskellige urenheder? At kende forskellen på dem er essentielt for at behandle dem korrekt. Så lad os se nærmere på nogen af de mest typiske urenheder: 

  • Åbne komedoner. Denne type urenheder er åbne. Dette vil sige, at blandingen af døde hudceller og sebum, som fanges i hudens porer, ikke er tildækket af huden, og derfor eksponeres for luft. Som effekt vil urenheden påtage sit en sort farve, som er resultatet af, at lipider oxideres. Dette skyldes sebumsammensætningen. 
  • Lukkede komedoner. Modsat åbne komedoner er disse urenheder tildækket af huden. Det er også derfor, at de vil få en hvid eller gullig farve. 
  • Akne er, som nævnt, resultatet af en inflammatorisk proces i hårsække og talgkirtler. Her kan både åbne og lukkede komedoner opstå, men akne er også karakteriseret ved røde knopper, cyster og pustler.   

Hvordan behandler jeg urenheder?

At forebygge urenheder begynder med en god ansigtsrens. Vi anbefaler, at du gør det til et vant ritual i din aftenrutine at rense din hud, selv hvis du ikke bruger make-up. Dette kan nemlig hjælpe med at fjerne overskydende sebum, som din hud naturligt vil producere i løbet af dagen, samt snavs og forurening fra det omgivende miljø. Vores Daily Foaming Cleanser er formuleret med 100% naturlige renseaktiver og argurkevand, hvilket gør den mild og skånsom mod huden. Hvis din hud har brug for en ekstra hånd, kan du med fordel bruge den sammen med vores oliebaserede Cleansing Balm i et double cleansing ritual. Dette par er en ideel duo til både at modvirke og forebygge urenheder. Læs mere om, hvordan du fuldfører dit double cleansing ritual her.  

Selv hvis du gør dit bedste for at forebygge urenheder, kan de opstå af så mange årsager, at du ikke altid kan undgå dem – og de har det jo med at vise sig på de mest uheldige tidspunkter. Irriterende, er vi enige? Heldigvis findes der ingredienser derude, der har din ryg (og din hud), når det skal gå lidt hurtigere. Hvis du døjer med olieret hud, som er tilbøjelig til at udvikle urenheder, kan du med fordel introducere følgende ingredienser til din rutine: 

  • Keratolytiske midler: Aktiver, som progressivt modvirker hyperkeratinisering af hårsække og samtidig oprenser porer. Den mest populære til at bekæmpe urenheder er salicylsyre, en BHA (Beta-hydroxy acid), som ikke blot fungerer som et effektivt eksfolieringsmiddel, men også forbedrer hudens cellefornyelsesproces og regulerer hudens sebumproduktion. Prøv denne højaktive ingrediens på din egen hud med vores Skin Perfector 2% BHA. 
  • Oliesekretionskontrollerende midler: Aktiver, som har sebumregulerende funktion, hvilket betyder, at de hjælper med at reducere mængden af sebum, der produceres, hvilket kan hjælpe med at forebygge tilstopning af porer. Zink salttyper er særligt gode til dette. Du kan finde zink PCA i vores Pore Minimizing Serum, som også indeholder salicylsyre for at tilbyde huden ekstra, rensende effekter. 

Da du nu er nået til vejs ende med dette videnskabstunge blogpost, fortjener du nogle ekstra tips og tricks til at forebygge urenheder og holde din hud balanceret! Tag videre til vores blogpost Urenheder: 5 regler og gode råd for flere tips til at behandle og forebygge urenheder.

Kilder: