Skin gritting: Hvad er det, og virker det?

Skin gritting: What is it, and does it work?

Hudplejeverdenen står aldrig stille. Det betyder også, at vi hele tiden ser nye tendenser og SoMe trends med teknikker, der lover synligt forbedret hud. I denne omgang stiller vi skarpt på fænomenet skin gritting, som har fået stor opmærksomhed den seneste tid.

Processen involverer at oprense porerne og simpelthen ”massere urenheder ud” med formålet om at efterlade en glattere, mere ensartet overflade med minimerede porer. Det lyder jo alt sammen godt, men er der i virkeligheden noget om snakken?

Hvad er skin gritting?

Skin gritting er en teknik, der involverer forskellige dele. Formålet er at gøre op med genstridige urenheder og tilstoppede porer. Proceduren indebærer typisk tre primære trin: En oliebaseret rens, en ansigtsmaske og ansigtsmassage, som angiveligt skal hjælpe med at løsne disse ”grits” (partikler af ophobning fra hudens porer). Hvis vi skulle udføre dette ritual, ville vi gøre det således: 

Step 1: Påfør en oliebaseret rens, og massér forsigtigt produktet ind i huden i cirka 2-3 minutter med cirkulære bevægelser. Olieingrediensen er vigtig i produktet, fordi den hjælper med at opløse og fjerne snavs, makeup og overskydende talg fra porerne.  

Step 2: Påfør efterfølgende en eksfolierende maske over hele ansigtet og fokuser på områder, hvor du oplever urenheder, eller dine porer synes større. Lad masken tørre helt (i cirka 10 minutter), så den kan trænge ind i huden og absorbere de urene partikler. 

Step 3: Når masken er tør, kan du gøre dine fingre fugtige med vand og derefter massere masken ind i huden med cirkulære bevægelser i omkring 1-2 minutter. For nogle hjælper dette trin med at løsne ophobningen, som sidder fanget i porerne.  

Step 4: Skyl masken grundigt af med lunkent vand.  

Step 5: Når du har udført en skin gritting er det vigtigt altid at bruge en dagcreme for at holde din hud fugtmættet. 

Hvorfor gør man det? 

De fleste gør det, fordi de håber og mener, at man kan se en synlig forskel med det samme. Men faktisk kan du ikke gøre dine porers størrelse mindre, men det er korrekt at det kan reducere deres synlighed, hvis du renser dem for snavs og ophobning. Det er også det resultat, mange håber at opnå ved skin gritting. 

Nogen mener endda, at de kan mærke ”grits”, altså talgpropperne, forlade deres hud fysisk i form af små partikler, de bagefter kan se på deres fingre. Det er dog vigtigt at bemærke, at man ikke med 100% sikkerhed kan afgøre, om dette rent faktisk er indhold, der stammer fra porerne, eller om det blot er rester fra det anvendte produkt eller samlinger af døde hudceller, der er blevet løsnet.  

Burde jeg gøre det?

Det, du måske i virkeligheden vil vide er, om effekterne af skin gritting er reelle eller ej. Men faktisk kan det være svært at afgøre, om skin gritting faktisk er gavnligt eller ej. Men hvis formålet er at oprense tilstoppede porer og fremme en mere ensartet overflade, er det altid en god idé at prøve sig frem med en eksfolierende maske.  

For eksempel kan du i vores Deep Cleansing Mask finde ingredienskombinationen salicylsyre (BHA), glykolsyre og aktivt bambuskul, der sammen hjælper med at absorbere toksiner og samtidig fjerner døde hudceller og snavs. 

Hvis du godt kunne tænke dig at prøve skin gritting, anbefaler vi, at du læser videre, før du springer ud i det. For det første er det vigtigt, at du har din hudtype i baghovedet, når du vælger hvilket produkt, du vil bruge. Har du for eksempel sensitiv hud eller er du tilbøjelig til urenheder kan du opleve uønskede reaktioner, hvis du ikke vælger det rette produkt. Sørg derfor altid for, at ingredienserne, der indgår i dit produkt, er skånsomme mod huden, og undgå skrappe scrubs og sulfater, hvis din hud har tendens til irritation.  

Vi deler alle vores bedste tips til, hvordan du opnår den bedst mulige eksfolieringsrutine i vores blogpost Eksfolieringsguide: Hvad, hvornår og hvordan.  

Kilde:  

  • Sharkey, L. (2019) “Everything You Need to Know About Skin Gritting”, faktatjekket af Cobb, C., healthline.com.