Skin cycling – fup eller fakta?

Skin cycling: Is it worth the hype?

En ny dag, en ny hudplejetrend.
Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye
hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står
vi som altid klar til at besvare det essentielle spørgsmål: Er der noget om
snakken?

I dette blogpost zoomer vi ind på trenden skin cycling. Et tiltag, som har taget ikke blot internettet, men også hudplejerutiner verden over med storm. Med løftet om at forbedre hudens sundhed og velvære har skin cycling rod i idéen om, at hudplejerutiner skal tilpasses
hudens naturlige rytme og fornyelsesproces. Men er tilgangen effektiv, og virker den for alle? I denne artikel dykker vi dybere
ned i fænomenet for at afkode, om det er hypen værd eller ej.

Hvad er skin cycling?

Hvis din algoritme har fanget, at du er nysgerrig på hudpleje, er begrebet skin cycling næppe gået dig forbi. Men hvis den omfattende summen omkring trenden ikke har nået dig endnu, har du her en kort beskrivelse af, hvad det hele går ud på. 

Kort sagt fokuserer trenden på to ting: Aktive ingredienser og restituering. Og som navnet antyder, går ritualet ud på, at din hud gennemgår en ”cyklus” af aktive ingredienser, som varer fire dage. Rutinen forløber såldes: 1) eksfolierings-aften, 2) retinoid-aften, 3) restituering, 4) restituering. Derefter gentages ritualet.

Formålet med skin cycling er at få mest muligt ud af ingredienserne i dine produkter og samtidig minimere risikoen for irritation, simpelthen fordi huden får ”rest days” og dermed en langsom introduktion til de højaktive ingredienser.

Det lyder alt sammen meget godt, men hvis du spørger os, kan trenden (som så meget andet) ikke betragtes som en one-size-fits-all løsning for alle hudtyper. Lad os uddybe hvorfor.

Hvorfor skin cycling ikke (altid) er det rette valg

Lad os få én ting på det rene: Skin cycling kan helt sikkert være en fordelagtig rutine for nogle hudtyper og samtidig være en god måde at sikre sig, at man inkorporerer højaktive produkter nænsomt i sine ritualer.

Problemet med trends som disse er, at nogen springer ind i dem med hovedet først (bogstaveligt talt) uden at tage hensyn til deres huds unikke behov, følsomheder og andre vigtige faktorer.

Eksfolierende produkter og produkter, som er skabt med retinoider, er effektive til målrettet at behandle et væld af hudproblematikker; for eksempel hyperpigmentering, urenheder og tidlige alderstegn.

Men hvis du er ny til denne type ingredienser, eller din hud er til den sensitive side, er det ikke sikkert, at skin cycling er for dig. For din hud er unik – og sådan bør du også behandle den. Og så kan eksfolierende og retinoid-holdige produkter ligeledes være forskellige. Med andre ord: Hvad der virker for andre (på internettet) virker ikke nødvendigvis for din specifikke hud. For eksempel:

  • Kan det være en god idé for din unikke hud at holde flere dages pause mellem produkterne.
  • Kan det være en god idé for din unikke hud at starte med ét højaktivt produkt ad gangen.
  • Kan det være at din hud glædeligt tager imod begge typer produkter helt fra starten.

Konklusionen er, at resultater og reaktioner kan være forskellige fra hud til hud, og derfor er det en god idé at starte langsomt ud med højaktive ingredienser, så du sikrer dig, at du (kun) opnår de berigende resultater, de kan tilbyde dig. Og husk altid at følge anvisningen, som er angivet på dit specifikke produkt – det kommer man oftest længst med.

Sådan inkorporerer du eksfoliering og retinoider i din rutine

Lad os gentage vores bedste og vigtigste råd: Start langsomt ud.

Generelt, men især hvis din hud er sensitiv, bør du altid være opmærksom på ingredienserne, koncentrationer og de metoder, du anvender i din hudplejerutine. For eksempel kan det give måske give bedre mening at bruge en eksfolierende maske med skånsomme hudplejesyrer end at bruge en mekanisk scrub, hvis din hud er meget sensitiv, eller du er tilbøjelig til urenheder. Igen handler det hele om din specifikke hud – som kun du kender bedst.

Både eksfolierende og retinoid-holdige produkter indeholder aktive ingredienser, også kaldet aktiver. Aktiver er karakteriseret ved, at de målrettet behandler bestemte hudproblematikker for at forbedre hudens tilstand og udseende. Det er også derfor, at de er elsket af mange (inklusiv os!): Fordi de rent faktisk performer i huden og gør en reel forskel.

Grundet deres potens kan nogen opleve en mild rødme i den fase, hvor de introducerer et aktivt produkt. Dette er ganske almindeligt og bør aftage hurtigt. Denne reaktion bør desuden falme, som huden vænner sig til produktet. Det er simpelthen bare et tegn på, at ingredienserne arbejder i huden. 

Hvis du er ny til aktiver, som salicylsyre (BHA) eller retinol (A-vitamin), anbefaler vi, at du starter langsomt ud ved at påføre det aktive produkt hver anden dag. I takt med at din hud bliver bekendt med den berigende ingrediens, kan du langsomt øge dit brug.

Du kan sagtens bruge dit eksfolierende og retinoid-holdige produkt sideløbende. Her kan du med fordel påføre dem hver sin dag, og køre en skiftende cyklus, for eksempel: dag 1) A-vitamin, dag 2) BHA, dag 3) A-vitamin og så videre. Hvis din hud er sensitiv, anbefaler vi, at du først introducerer ét produkt, og lader huden blive bekendt med ingrediensen og derefter introducerer det næste.