Hvordan sulfater kan påvirke din hud

How sulfates can impact your skin

Døjer du med tør og flagende hud, der virker umuligt at komme til livs?

I dette blogpost dykker vi dybt ned i dine hverdagsprodukters ingredienslister, når vi undersøger, hvordan sulfater egentlig påvirker vores hud. Her zoomer vi ind på den afgørende effekt, sulfater kan have på vores huds sundhed og balance – og giver dig vores bedste tips til at overkomme tør og træt hud én gang for alle.

Hvad er skrappe sulfater?

Sulfater bruges i adskillige produkter, og især i selvplejeprodukter, fordi de skummer op og derfor kan give et indtryk af en øget rensekvalitet. I forbrugerprodukter benyttes syntetiske kemikalier som SLS (Sodium Lauryl Sulfate) eller SLES (Sodium Laureth Sulfate) oftest, og det er også dette, de kaldes på dine ingredienslister.

Disse komponenter kaldes også detergenter eller overfladeaktive stoffer, hvilket betyder, at de har indflydelse på den overflade, de kommer i kontakt med – i dette tilfælde fordi de renser den. Oftest udledes disse kemikalier af alkoholer fra palmekerneolie eller petrolatum kilder. Dette kontroversielle ophav har også givet anledning til spekulation omkring brugen af dem i hverdagsprodukter.

Udtørrer sulfater huden?

Problemet med skrappe sulfater er, at de risikerer at afrense hudens naturlige olier (hvad man også kalder at strippe huden), hvilket kan forstyrre dens naturlige balance og miljø. Denne ubalance kan desuden svække hudens barriere og efterlade den sårbar overfor yderligere skade, forårsaget af både indeværende og udefrakommende faktorer.

Skrappe sulfater som SLS og SLES har før kunne sættes i forbindelse med rødme og kløe, hvilket med stor sandsynlighed forårsages af den skrappe afrensning. Derudover har SLS og SLES været forbundet med øjen- og hudirritation, især efter forlænget brug (se kilde 1). 

Fordi skrappe sulfater findes i så mange produkter, som vi kan bruge adskillige gange i løbet af dagen (tænk shampoo, håndsæbe, shower gel, rengøringsmidler), er det ikke svært at forstå, hvorfor diverse fede cremer ikke synes at kunne afhjælpe problematikken. Det handler nemlig om at starte ved problemets kerne. 

Vores founder kæmpede selv i mange år med tørre, skadede hænder, og brugte lang tid på at lede efter den kur, der kunne bringe dem tilbage i balance. Indtil han vendte blikket mod ingredienslisten på de produkter, han i forvejen brugte. Efter at have skiftet fra skrappe sulfater til mildere renseaktiver baseret på naturlige ekstrakter, bemærkede han en betydelig forskel i sin huds udseende og velvære.

Tørre hænder

Bruger du skrappe sulfater?

Som nævnt kan skrappe sulfater findes i en lang række produkter, som du muligvis bruger (flere gange) hver eneste dag. Dette kan for eksempel være i:

  • Kropssæber.
  • Bath bombs.
  • Ansigtsrens.
  • Tandpasta.
  • Håndsæbe.
  • Vaskemiddel.

Kort sagt er din hud med stor sandsynlighed i kontakt med skrappe sulfater oftere, end du regner med. Derfor er det vigtigt at være bevidst om, hvordan disse kemikalier kan påvirke din hud, så du undgår at havne i en ond (og tør) spiral.

Findes der naturlige sulfater?

Det korte svar: Ja!

Et af vores yndlings aktiver hos woods_ er for eksempel kokosnød-baserede, overfladeaktive stoffer, som danner en cremet, tæt skum, der skånsomt fjerner bakteriel ophobning uden at forstyrre hudens naturlige miljø og olier (sebum) – det er nemlig afgørende for, hvordan huden opfører sig.

Naturlige renseaktiver vil ikke efterlade huden med den stramme fornemmelse, mange associerer med ansigtsrens (som om at huden er et nummer for lille), men derimod med et rent og forfrisket resultat.

Du kan opleve alle de skønne effekter af vores 100% naturlige renseaktiver med vores Aromatique Hydra Hand Wash, Soothing Body Wash, Cleansing Balm og Daily Foaming Cleanser.

Kilder:

Kilde 1: Ginta, D. (2019) Should You Be Going Sulfate-Free? gennemset af Wilson, D. R., healthline.com.

Kilde 2: Webmd.com (2023) What to Know About Sulfate, gennemset af Jaliman, D.