3 myter om olieret hud

3 myths about oily skin

Olieret hud er en almindelig hudtype, som er karakteriseret ved en overproduktion af olie. En reaktion, som kan føre til en glinsende og skinnende overflade, tilstoppede porer samt en tendens til at udvikle urenheder og tilstoppede porer. På trods af hudtypens almindelighed, eksisterer der stadig en masse myter omkring den – så vi er her for at afsløre nogle af de mest typiske. Læs med, og bliv endnu klogere på din hudtype.  

 

Myte 1: Olieret hud får ikke lige så mange alderstegn som andre hudtyper 

Det er en efterhånden ret udbredt myte, at olieret hud ældes langsommere end andre hudtyper. Den bygger på en forkert antagelse om, at huden ikke vil rynkes lige så nemt grundet den overskydende mængde olie, der konstant befinder sig på hudens overflade. 

Selvom den kontinuerlige overproduktion af olie kan medføre, at huden vil se glattere ud, og samtidig hjælpe med at bevare hudens faste tekstur, bliver olieret hud altså også ældre præcis som andre hudtyper. Udefrakommende faktorer spiller nemlig en lige så stor rolle i, hvordan vores hud udvikler alderstegn og kan lige så nemt påvirke denne hudtype som alle andre. Elementer som forurening, vores hudplejeprodukter og -praksisser, vores kost og generelle livsstilsvalg er også en række faktorer, som alle kan bidrage til vores huds udseende og sundhed – og de har højest sandsynligt mere at sige i sidste ende end den hudtype, vi får tilskrevet ved fødslen.  

Nogle af vores yndlingsprodukter, som kan hjælpe med at minimere og forebygge tidlige alderstegn, er blandt andet: 

Intense Peel Mask

Vitamin A Treatment Cream

Vitamin Lifting Serum

Myte 2: Olieret hud er resultatet af usunde livsstilsvalg 

Nej, det er ikke nødvendigvis fordi du spiser for meget usund mad, at du har olieret hud. Olieret hud kan lige så vel være en genetisk hudtype – med andre ord: medfødt. Så pas på med at give dig selv skylden for noget, der muligvis er ude af din kontrol. 

Nogen vil opleve, at deres huds reaktioner kan være forbundet med hormonelle udsving, og for olierede hudtyper vil dette påvirke hudens olieproduktion. Så selvom det ikke er helt forkert, at dine livsstilsvalg kan påvirke din huds sundhed, er dens reaktioner ikke altid i din magt. Prøv at balancere dine måltider, få en masse søvn, og husk at lave plads i din kalender til at slappe af og lave det, du elsker. Det kan være svært at tro, men det kan faktisk have stor indflydelse på både din egen og din huds velvære.

Og vigtigst af alt skal du ikke være hård ved dig selv, fordi din hud ikke opfører sig, som du kunne ønske. Brug i stedet din energi på de de ting, du kan kontrollere, som din hudplejerutine og de vaner, som virkelig gør dig glad. 

Hvis du oplever tilbagevendende urenheder, kan du lære mere om, hvordan du kan overkomme dem og samtidig lære mere om din huds signaler i vores blogpost Urenheder: 5 Regler & Gode Råd.

Heldigvis findes der ingredienser, som kan hjælpe med at stabilisere din huds olieproduktion og modvirke urenheder. Dem har vi inkorporeret i en række produkter hos woods_, som kan hjælpe med at holde din hud ensartet og glødende. Blandt vores favoritter er vores:

Deep Cleansing Mask

Vitamin A Treatment Cream

Skin Perfector 2% BHA

Skin Perfector Seboclear

Niacinamide Lifting Mist

Myte 3: Du bør eksfoliere og rense din hud oftere 

Ikke nødvendigvis. Men før vi kan fortælle dig hvorfor, må vi introducere dig til sebum.

Sebum er en olieret substans, der produceres naturligt af hudens hårsække – og det er ikke for sjov, at den gør det. Faktisk fungerer sebum som en beskyttende substans, som hjælper med at holde huden fugtmættet og samtidig beskytte mod udefrakommende trusler mod huden, som forurening og infektioner. Sebum er med andre ord en vigtig del af din huds naturlige balance.  

Derfor er det vigtigt ikke at rense din hud for ofte, da du kan risikere at fjerne denne vigtige substans (hvad vi med hudpleje-termer plejer at kalde at afstrippe huden), da dette kan forstyrre din huds balance og barriere. Og med en svækket barriere vil huden også være mere sårbar overfor udefrakommende trusler og skade. Med andre ord kan man risikere at starte lidt af en ond cirkel.

Hvis du renser eller eksfolierer din hud for ofte, kan faktisk også ende med at opnå det modsatte resultat af, hvad du ønskede. Når vi renser vores hud for ofte, ”snyder” vi nemlig huden til at tro, at den skal producere mere olie for at kompensere for olietabet. Og hvad sker der så? Så producerer huden mere olie. Og så er vi direkte tilbage, hvor vi startede. 

Så selvom det helt sikkert kan give mening at rense din hud 1-2 gange om dagen (højest 2) og eksfoliere 1-2 gange om ugen for at fjerne ophobning af bakterier, døde hudceller og overskydende olie, skal du gøre alt med måde. 

Hvis du vil gøre din hud en tjeneste, kan du med fordel vælge en rens med naturlige renseaktiver, da disse skånsomt vil fjerne snavs og skidt uden at afstrippe hudens naturlige olier. Hvis du har olieret hud, er vores vandbaserede Daily Foaming Cleanser et ideelt valg takket være dens indhold af 100% naturlige renseaktiver, kølende agurkeekstrakt og beskyttende aloe vera.  

Kilder: 

“What Is Sebum and Why Does It Build Up on Skin and Hair?” by C. Pedroja, medically reviewed by C. Cobb, 2023. Healthline.com.