Hudens pH: Vejen til balanceret hud

ph-balanced skincare

Det gyldne ord på enhver skønhedsentusiasts læber…? pH-balance. 

Det er ikke vidt kendt, men en stabil pH-værdi er essentielt for at opnå smuk og sund hud. Små stigninger eller fald i hudens pH-værdi kan være synderen til alt fra urenheder og rosacea til rynker og tørhed. Derfor er formålet med dette blogpost at gøre dig klogere på pH-balanceret hudpleje og den forskel, det kan gøre for din hud.  

Hvis dette er nyheder for dig, har du her vores nemme guide til, hvad det hele egentlig betyder, og hvordan man bevarer en sund pH-værdi i huden...

 

Hvad er den naturlige pH-værdi i huden?  

Vores hud har en pH-værdi på 5,5, hvilket betyder, at den er til den sure side. Disse sure forhold er også afgørende for at bevare hudens naturlige barrierefunktion. 

Hvorfor er pH-værdien så vigtig? 

Vi drømmer alle om perfekt hud. Men uanset hvor meget opmærksomhed du giver din hud, kan selv en ideel hudplejerutine ikke eliminere rødme, inflammation eller urenheder, hvis pH-værdien er i ubalance.  

Huden er et ekstremt sårbart, foranderligt og sensitivt organ – den kan kun fungere optimalt, når omstændighederne er præcis, som den kræver. Hudens pH-værdi reguleres af hudens syrekappe – denne hjælper med at bekæmpe skadelige mikrober og frie radikaler, der kan accelerere hudens aldringsproces. Syrekappen tillader desuden huden at bevare dens naturlige olier, hvilket holder den smuk, fyldig og fugtet. 

pH-balanced skincare

Hvad sker der, hvis pH-værdien i din hud ændrer sig? 

Hvis pH-værdien i din hud stiger eller falder fra sin naturlige tilstand, kan det forårsage en skadelig bakterievækst og ultimativt føre til hudproblemer som urenheder, eksem og rosacea. For at undgå dette, må vores syrekappe bevare sin optimale pH-værdi på 5,5. 

Hvad skyldes ændringer i hudens pH-værdi? 

Mange faktorer kan påvirke hudens pH-værdi. Som du bliver ældre, vil syrekappen i din hud aftage naturligt, idet huden bliver mindre sur. Dette vil typisk udtørre huden og gøre den mere tilbøjelig til at udvikle rynker. 

På samme måde vil skønhedsprodukter forårsage udsving i din huds overflade-pH. Vand fra hanen (med en pH-værdi på typisk omkring 8,0 i Europa) kan også hæve hudens pH-værdi op til seks timer efter kontakt, før den igen falder til sin naturlige værdi på 5,0 – ifølge et studie fra the International Journal for Cosmetic Science. Forurening og UV-eksponering er også faktorer, som påvirker hudens pH-værdi. 

skincare products with high pH level

Hvordan kan din hudplejerutine påvirke pH-værdien? 

Hudplejeprodukter med en høj pH-værdi kan risikere at ødelægge hudens syrekappe og skubbe den længere væk fra dens foretrukne pH-tilstand. Kender du den stramme, udtørrende følelse, du kan opleve efter at have vasket dit ansigt? Dette er et af tegnene på, at din hudbarriere er blevet skadet grundet en stigning i pH-værdi. Hudplejeprodukter, der fjerner hudens naturlige olier, kan dermed ende med at forstyrre hudens pH-værdi, hvilket potentielt kan forårsage hårdhed, rødme, urenheder, inflammation og tørhed. 

Hvad er den ideelle pH-værdi i hudplejeprodukter? 

Den bedste løsning er at vælge hudplejeprodukter med den samme surhed som din hud. Dette vil forhindre dramatiske stigninger eller fald i din huds pH-værdi, hvilket vil holde din hud balanceret. Undgå hårde renseprodukter, og vælg i stedet småsure formularer med alpha eller beta hydroxid-syre, som passer til din hud. 

Hos woods_ kan du finde alle vores produkters pH-værdi på emballagerne, hvilket giver dig mulighed for at opbygge en hudplejerutine, som er skræddersyet til din huds specifikke pH-balance og behov.