Din guide til hudpleje termer

Busting buzzwords: Your skincare glossary

Keratolytiske, aktive og okklusive
ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan betyde for din hudplejerutine. Derfor gennemgår vi i dette blogpost nogle af de mest kendte fagtermer indenfor hudplejeverdenen, så du aldrig behøver at være i tvivl.

Activated charcoal

Aktiveret trækul, også kendt som aktivt kul eller aktivt kulstof, er en populær ingrediens i hudplejeprodukter på grund af dens evne til at absorbere og fjerne urenheder fra huden. Når den anvendes i hudpleje, fungerer aktivt kul ved at absorbere overskydende olie, snavs, giftstoffer og andre urenheder på hudens overflade. Dette hjælper med at rense porerne og fjerne urenheder, hvilket efterlader huden ren og promoverer en mere ensartet og frisk overflade.

Aktive ingredienser

Aktive ingredienser i hudpleje er kemiske forbindelser, der har dokumenteret effekt på hudens tilstand. Disse ingredienser kan blandt andet være antioxidanter (såsom vitamin C og E), eksfolierende syrer (som salicylsyre og glykolsyre), eller fugtgivende ingredienser (som hyaluronsyre), der alle arbejder for at forbedre hudens udseende, tekstur og sundhed.

Aminosyrer

Aminosyrer er grundlæggende byggesten i proteiner, der er essentielle for kroppens funktioner og vævets sundhed. De spiller en afgørende rolle i opbygningen af muskler, væv og enzymer samt i transporten og lagringen af næringsstoffer i kroppen. I hudpleje hjælper aminosyrer med at støtte hudens naturlige funktioner, herunder fugtbevarelse, kollagenproduktion og generel sundhed.

Antioxidanter

Antioxidanter er molekyler, der hjælper med at beskytte hudens celler mod skader forårsaget af frie radikaler (se længere nede). De bidrager til at forhindre oxidativ stress og kan optimere hudens sundhed og udseende samt hjælpe med at forebygge alderstegn. Læs mere om antoxidanter i vores blogpost Antioxidanter i hudpleje: Hemmeligheden bag glødende hud.

Ceramider

Ceramider er naturlige lipider eller fedtstoffer, der findes i hudens ydre lag, også kaldet lipidlaget. De fungerer som en del af hudens barrierefunktion ved at indkapsle fugt og forhindre fugttab. Ceramider bidrager også til at opretholde hudens hydrering og elasticitet og beskytter samtidig mod ydre påvirkninger såsom forurening og irritation.

Elastin

Elastin er et protein, der findes i bindevæv og er ansvarligt for hudens elasticitet og evne til at vende tilbage til sin oprindelige form efter strækning eller deformation. Det arbejder sammen med kollagen for at opretholde hudens fasthed, fylde og ungdommelige udseende. Produktionen af elastin svækkes naturligt med tiden, hvilket ligeledes kan påvirke hudens elasticitet og derfor medføre alderstegn som rynker og fine linjer.

Frie radikaler

Frie radikaler er ustabile molekyler, der mangler et elektron, hvilket gør dem meget reaktive. De dannes som en naturlig del af kroppens stofskifte, men også fra eksterne kilder som UV-stråling, forurening og usund kost. Indenfor hudpleje kan frie radikaler forårsage cellebeskadigelse og accelerere produktionen af tidlige alderstegn, herunder fine linjer og rynker.

Hudplejesyrer

Hudplejesyrer er kemiske forbindelser, der anvendes i hudplejeprodukter for deres eksfolierende, pH-justerende eller antibakterielle egenskaber. Eksempler på kendte syrer inkluderer salicylsyre, glykolsyre og mælkesyre, der alle kan hjælpe med at forbedre hudens tekstur, modvirke urenheder og adressere hyperpigmentering samt fremme hudens cellefornyelsesproces for en mere glødende og ensartet overflade. Læs mere i vores blogpost Vores syrer og hvorfor du ikke må gå glip af dem.

Humectants

Humectants er ingredienser, der tiltrækker og binder fugt til huden, hvilket hjælper med at bevare dens fylde og blødhed samt holde den fugtmættet. Disse stoffer har evnen til at trække vand fra luften eller de dybere lag af huden for at opretholde hudens fugtbalance og forhindre dehydrering. Du kan læse mere om disse berigende ingredienser i vores blogpost Fugtgivende ingredienser: Vejen til sund og blød hud.

Hyperpigmentering

Hyperpigmentering er en tilstand, hvor der dannes mørkere områder på huden på grund af en overproduktion af melanin, hudens naturlige farvepigment. Det kan skyldes forskellige faktorer, herunder solskader, hormonelle ændringer eller ar fra skader, og det kan forekomme i form af pletter eller andre typer ujævnheder på huden. Læs mere i vores blogpost Hyperpigmentering: Årsager, kendetegn og behandling.

Ikke-tilstoppende (non-comedogenic) ingredienser

Ikke-tilstoppende (non-comedogenic) ingredienser er hudplejekomponenter, der ikke har tendens til at blokere hudens porer, fordi de sammensættes med lettere ingredienser. Denne type ingredienser er derfor især velegnede til olierede hudtyper, urenheder eller hvis du generelt døjer med akne eller urenheder.

Keratolyske ingredienser

Keratolytiske ingredienser er kemiske forbindelser, der hjælper med at eksfoliere huden ved at opløse og fjerne døde hudceller og overskydende sebum, hvilket kan forbedre hudens tekstur og udseende. Disse ingredienser kan for eksempel være salicylsyre, glykolsyre og mælkesyre, der alle arbejder for at fremme hudens cellefornyelsesproces og efterlade en mere glat og ensartet overflade.

Kollagen

Kollagen er et protein, der udgør en stor del af hudens struktur og styrke. Flere omtaler det som hudens "springmadras", fordi det spiller en stor rolle i hudens spændstighed, elasticitet og fylde. Med alderen falder hudens naturlige produktion af kollagen, hvilket kan svække hudens fasthed og forårsage dannelse af alderstegn og en generelt hårdere hudtekstur. Du kan læse mere om dette essentielle protein i vores blogpost Hvorfor kollagen er essentielt for huden.

Mikrobiom

Hudens mikrobiom dækker over "samfundet" af mikroorganismer, herunder bakterier, svampe og vira, der lever i symbiose på og i menneskekroppen. Det spiller en afgørende rolle for vores (herunder hudens) sundhed og i forbindelse med sygdom, fordi det påvirker fordøjelsen, immunsystemet og hudens overordnede tilstand. Vores mikrobiom kan påvirkes af faktorer som kost, miljø og livsstil. Læs mere i vores blogpost Hudens mikrobiom: Hvor smuk hud starter.

Okklusive ingredienser

Okklusive ingredienser skaber en beskyttende barriere på hudens overflade, der forsegler fugt og forhindrer fordampning, for at øge hudens hydrering og forhindre fugttab. Disse ingredienser kan blandt andet være sheasmør, som er effektivt til at forhindre fugttab og bevare hudens smidighed. Du kan læse mere i vores blogpost Fugtgivende ingredienser: Vejen til sund og blød hud.

Papler

Papler er små, forhøjede knopper på huden, der typisk er røde og føles faste at røre ved. De opstår ofte som et resultat af betændelse eller infektion i hudens porer og kan være forbundet med tilstande som akne eller eksem. Læs mere i vores blogpost Urenheder: Årsager, kendetegn og behandling.

Peeling

Peeling er en kosmetisk behandling, der indebærer anvendelse af kemiske eller fysiske ingredienser, som arbejder på huden for at fjerne det yderste lag af døde hudceller. Dette fremmer hudens cellefornyelsesproces, forbedrer hudens tekstur og udseende og kan derfor være en fordelagtig type behandling til at adressere for eksempel akne, hyperpigmentering og fine linjer. Læs mere i vores blogpost Hvorfor peeling er hemmeligheden bag sund hud.

Peptider

Peptider er korte kæder af aminosyrer, der fungerer som byggesten til proteiner i kroppen, herunder kollagen og elastin. I hudpleje bruges peptider ofte til at fremme cellekommunikation og stimulere kollagenproduktionen, hvilket kan resultere i fastere, mere fyldig hud med reducerede fine linjer og rynker.

pH

pH er en enhed, som måler surhedsgraden eller alkaliniteten i en opløsning på en skala fra 0 til 14, hvor 7 er neutralt. En pH-værdi under 7 betragtes som sur, mens værdier over 7 anses for at være basiske. I hudpleje er det vigtigt at opretholde en passende pH-balance for at undgå at forstyrre hudens naturlige processer og miljø. Læs mere i vores blogpost Hudens pH: Vejen til balanceret hud.

Pustler

Pustler er små, hævede urenheder på huden, der indeholder pus (betændelse). De opstår ofte som et resultat af infektion eller betændelse i hårsækkene eller talgkirtlerne og kan være forbundet med tilstande som akne. Du kan læse mere om de forskellige typer urenheder i vores blogpost Urenheder: Årsager, kendetegn og behandling.

Retinoider

Retinoider er en kategori af kemiske forbindelser, der er afledt af A-vitamin. De findes både naturligt i kroppen, men kan også fremstilles syntetisk. De er kendt for deres evne til at fremme hudens cellefornyelse, reducere forekomsten af fine linjer og rynker, forbedre hudens tekstur og tone samt modvirke urenheder. Du kan lære mere om dem i vores blogpost Retinoider: Effekter & funktioner.

Skinimalism

Skinimalism er en tendens inden for hudpleje, der fokuserer på at forenkle hudplejerutiner ved at bruge færre produkter med færre ingredienser. Målet er at fremhæve naturlig skønhed og opnå sund hud ved at undgå overforbrug af produkter og i stedet vælge omhyggeligt udvalgte, effektive ingredienser, der tilpasset ens specifikke hudtype og dens behov. Vi nævner også fænomenet i vores blogpost De bedste og værste hudpleje trends i 2023.

SPF

SPF står for "Sun Protection Factor" og angiver et produkt eller stofs evne til at beskytte huden mod solens skadelige UV-stråler. Jo højere SPF-værdi, desto bedre beskyttelse mod solforbrænding, hudkræft og tidlige alderstegn forårsaget af UV-stråling. Det anbefales at anvende en bredspektret solcreme med en SPF på mindst 30 dagligt for effektiv beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Læs mere om alle fordelene ved SPF i vores blogpost Hvordan vælger man den rette solcreme?

 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more
 • The skin's NMF: Your way to a hydrated complexion

  Hudens nmf: hvad er det, og hvorfor er det vigt...

  Mange af os drømmer om glat, silkeblød hud med en sund, ungdommelig glød. Men vejen til dette resultat kan afhænge af et væld af faktorer.Én af dem er hudens fugtfaktor.Men...

  Hudens nmf: hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

  Mange af os drømmer om glat, silkeblød hud med en sund, ungdommelig glød. Men vejen til dette resultat kan afhænge af et væld af faktorer.Én af dem er hudens fugtfaktor.Men...

  Read more