Byggestenene i hårets struktur

The building blocks of healthy hair

Vi drømmer alle om sundt, glansfuldt og velplejet hår. Og vejen dertil begynder med at forstå den struktur og de egenskaber, der finder sted i hvert hårstrå. Disse påvirker dit hår fra rod til spids, og det er derfor vigtigt at værne om dem for at holde dit hår stærkt og modstandsdygtigt overfor skade. Med sin komplekse biologiske struktur udgør dit hår og din hovedbund nemlig det fundament, der ligger til grund for dit hårs vækst, udseende og sundhed.

Selvom vi har tendens til at glemme det, har vores hår adskillige fysiske funktioner og spiller en stor rolle for manges fysiske identitet – alligevel er der mange af os, som ikke kender til de centrale faktorer, der er ansvarlige for vores hårs opførelse og udseende.  

I dette blogpost gennemgår vi derfor hårets komplekse struktur og tildeler dig et indblik i videnskaben bag vækstens faser fra start til slut – og de imponerende egenskaber, der gør det hele muligt. Lad os begynde, hvor det hele starter: ved roden. 

Hårfolliklen og dens rolle i sund hårvækst 

Hårfolliklerne, også kendt som hårsækkene, er små fordybninger i hovedbunden, som er ansvarlige for hårets vækst og udvikling. De fastholder hårskæftet og det er i disse, at hårets rod findes, hvor celler kontinuerligt deler sig for at danne nye hårstrå. 

Omkring folliklen findes talgkirtler, der producerer sebum (olie), som sørger for at holde hår og hovedbund fugtet for at forhindre udtørring. Folliklen er også med til at bestemme hårets karakteristika, såsom tykkelse, krøllestruktur og væksthastighed. I bunden af hårfolliklen findes der blodkar, som leverer vigtige næringsstoffer til sækken, mens små muskler kaldet arrector pili får hårene til at rejse sig – det er dét, du kender som “gåsehud”, som forekommer, når disse muskler trækker sig sammen. Hårfolliklen er central for hårvækst og regeneration og består af tre vigtige komponenter: 

  1. Papillaen: Papillaen er en lille kegleformet struktur, der findes i bunden af hårfolliklerne. Det er denne, som er rig på blodkar og leverer næringsstoffer og ilt og altså spiller en afgørende rolle i at stimulere celledeling og fremme sund hårvækst. 
  1. Matrixen: Matrixen er den aktive del af hårbulben, hvor celledelingen finder sted, og hvor nyt hår dannes. Den producerer keratin, de proteiner der danner hårskæftet, og bestemmer desuden din hårfarve takket være produktionen af melanin. Hvad farve dit hår har, afhænger altså af, hvor meget melanin, der produceres. 
  1. Roden: Roden er den del af håret, der er indlejret i folliklen under hudens overflade. Den udgør altså det “anker”, der fastholder håret til hovedet, og er omgivet af matrixen, hvor de nye hårceller produceres – hvilket gør det muligt for håret at vokse opad. Roden er også den, der modtager næring fra den omgivende follikel, hvilket promoverer sund hårvækst.  

Hårvækst starter, når matrixcellerne deler sig, producerer keratin og danner nye hårceller i hårbulben. Når bulbens celler pakkes tæt, klæber de sig sammen og hærder, hvilket skubber det nye hår opad og ud af hovedbunden. Ligesom med huden bliver nye hår produceret, når ældre naturligt fældes; en fornyelsesproces, der kan påvirkes af forskellige faktorer, for eksempel genetik, hormoner og alder. Dette resulterer i forskellige vækstmønstre og har indflydelse på længden af hårets vækstcyklusser – det er altså dét, som er med til at sørge for, at vores hår ser forskelligt ud. 

Hair

Hårets livscyklus: Vækst, hvile og fald 

Hårvækst forekommer i en cyklisk proces, der grundlæggende er opdelt i tre forskellige faser: anagenfasen, katagenfasen og telogenfasen. Anagenfasen er den aktive vækstfase, hvor hårceller deler sig og producerer et langt og stærkt hårskæfte. Denne fase kan vare flere år og spiller en afgørende rolle for hårets længde. Derefter følger catagenfasen, som er en overgangsperiode, hvor væksten aftager, og hårfolliklen begynder at trække sig sammen og adskiller håret fra dets blodforsyning. Denne fase varer et par uger. Endelig kommer telogenfasen, som er fasen, hvor håret ikke vokser aktivt, men bliver i folliklen, indtil det sidst falder ud og giver plads til nyt hår – det er dette der sker, når vi “fælder”. Når håret fælder, er det i den exogene fase, hvor det altså falder ud. Denne cyklus gentager sig kontinuerligt, hvor hver hårfollikel fungerer uafhængigt af de andre, hvilket fører til en naturlig fældnings- og fornyelsesproces. 

Stages of hair growth

De essentielle elementer i dit hår 

Det er ikke nogen hemmelighed, at videnskab er fundamentet for alle vores formularer. Vores umættelige nysgerrighed og videbegær sikrer, at vores produkter plejer og styrker kroppens naturlige egenskaber uden at forstyrre dens balance. Derfor kan du være sikker på, at woods_ hårplejeprodukter plejer hovedbundens naturlige mikrobiom ved at tilføre nærende, genoprettende og beskyttende ingredienser, der udelukkende optimerer de naturlige processer, der finder sted.  

I det følgende afdækker vi de forskellige komponenter, der eksisterer i dit hår og din hovedbund – som alle har vigtige opgaver. Forhåbentlig vil du lade dig imponere af dette fantastiske system og opnå en bedre forståelse for, hvorfor dit valg af ingredienser og hårpleje kan have stor betydning. 

Hårskæftet: Den synlige struktur i dit hår 

Hårskæftet, den synlige del af håret, som rækker ud fra hovedbunden, består af en kompleks struktur, der primært er sammensat af det stærke og fiberrige protein keratin. Den består af tre forskellige lag: Kutikulaen, cortex og medulla. Lad os udforske dem nærmere hver især. 

Kutikulaen: Hårets beskyttende barriere 

Kutikulaen, det yderste lag af hårets skaft, fungerer som et skjold, der beskytter hvert hårstrå. Kutikulaen består af overlappende, skæl-lignende celler, og danner dette beskyttende lag, der udgør hårets yderste forsvar mod udefrakommende trusler som UV-skade, forurening og skrappe vejrforhold og ingredienser, der kan føre til fugttab og slid. Dens opbygning hjælper ikke alene med at beskytte det underliggende cortex, men spiller også en afgørende rolle for hårets generelle sundhed og glans. 

Når kutikulaen er glat og intakt, reflekterer den lys og tildeler på denne måde håret den smukke og skinnende glans, vi elsker. Hvis dette lag skades, kan det dog efterlade håret med en mat overflade samt en øget sensitivitet, som kan føre til, at det knækker eller spalter. Derfor er det vigtigt at holde kutikulaen stærk og vital – vi vender tilbage til, hvordan du kan gøre netop dette. Opsummeret er din kutikula ansvarlig for at: 

  • Forhindre fugttab 
  • Reducere fysisk belastning i håret 
  • Bevare styrke og struktur 
  • Bidrage til hårets glans og bløde tekstur 

    Cortex: Nøglen til hårets struktur og styrke 

    Cortex er det tykkeste og vigtigste lag på hårskæftet. Det befinder sig under kutikulaen og omgiver medullaen (vi kommer til denne senere). Cortex bestemmer hårets styrke og elasticitet takket være den høje koncentration af keratin, der befinder sig her. Inde i cortex fordeles desuden melaningranulater, hvilket giver håret dets farve. Strukturen i dette lag påvirker også hårets tekstur og evne til at beskytte sig selv, idet opbygningen af proteinfibre bidrager til, hvordan håret reagerer på styling og miljømæssige faktorer. Med andre ord påvirker cortex’ sundhed hårets sundhed – og en stærk cortex er derfor lig med stærkt hår. Kort sagt: 

    • Cortex indeholder melanin, som bestemmer hårets farve 
    • Cortex påvirker hårets struktur og modstandsdygtighed 
    • Cortex er essentielt for hårets fleksibilitet og holdbarhed 
    • Cortex påvirker, hvordan håret reagerer på styling og miljømæssige faktorer 

      Medulla: Hårets skjulte kerne 

      Medulla er det inderste lag af hårskæftet, selvom det ofte er fraværende hos finere hårtyper. Dens præcise funktion er stadig uklar, men den menes at bidrage til hårets struktur og tykkelse. Bestående af løst pakkede, bløde celler, er medulla mere fremtrædende i tykkere hårstrå og fungerer som hårets “marv” – altså den inderste kerne. Selvom det spiller en mindre rolle sammenlignet med kutikulaen og cortex, kan medulla altså hjælpe med at tildele ekstra styrke til håret. 

       

      Derfor bør du altid tage et kig på dine hårprodukters ingrediensliste 

      Vi har nu opnået en fundamental forståelse af hårets struktur og egenskaber samt vigtigheden i at holde disse komponenter stærke og funktionsdygtige. Dette begynder med at vælge de rette ingredienser i din hårplejerutine. Ingredienserne i disse produkter kan nemlig spille en afgørende rolle i at opretholde eller svække dit hårs sundhed. Hos woods_ har vi valgt at gå udenom ingredienser som silikoner, mikroplast, sulfater (SLS/SLES) og parabener – læs videre, for at lære hvorfor. 

      Brug af produkter med skrappe sulfater (SLS/SLES) kan afrense hårets essentielle olier, hvilket kan føre til tørhed og skade. Silikoner kan tildele en midlertidig glans, men forårsager ofte en ophobning, der hæmmer fugtabsorbering og kan efterlade håret med et mat udseende. Desuden risikerer denne ophobning at blokere tilførslen af næringsstoffer til hårsækkene, hvilket potentielt kan føre til hårtab på sigt. Tilsætninger som mikroplast og parabener i hårprodukter kan forværre eksisterende problemer og muligvis forårsage irritation i hovedbunden (for ikke at nævne deres miljømæssige belastning). Derfor er det vigtigt at tage et kig på dine hårprodukters ingrediensliste, før du tilføjer dem til din rutine. De kan muligvis give øjeblikkelig effekt, men altså også føre til langvarige udfordringer. 

      Produkter med skånsomme, naturlige ingredienser hjælper med at styrke hårets sårbare balance, så det holder sig stærkt, fugtmættet og glansfuldt.  

      Hair care products

      En dybere forståelse for hårets struktur – fra den ydre kutikula til den indre medulla – gør det muligt for os at pleje vores hår så effektivt som muligt og opnå vores mål om sundt, glansfuldt og voluminøst hår. Indsigten i, hvordan hvert lag er naturligt konstrueret til at påvirke hårets sundhed og udseende, giver os mulighed for at værdsætte videnskaben bag god hårpleje og forstå, hvor stor indflydelse ingredienser reelt kan have på disse vigtige egenskaber. For at lære mere om fordelene ved woods_ hårpleje og hvordan disse produkter kan transformere din rutine, kan du besøge vores blogpost Tag din hårpleje til nye højder med woods_. 

      Kilder: 

      • Hårets opbygning, frederiksen-scientific.dk. 
      • In brief: What is the structure of hair and how does it grow? ncbi.nlm.nih.gov, 2023. 
      • Roland, R. What are the four stages of hair growth? Medically reviewed by Cobb, C., healthline.com