Urenheder: 5 regler & gode råd

The breakdown of breakouts: Dos & Don'ts

Mens de fleste af os har oplevet at vågne op med en uheldig bums ind imellem, er kampen mod genstridige urenheder for andre en daglig affære. Uren hud kan ikke blot påvirke vores humør og selvtillid, men kan også være smertefuldt og efterlade varige effekter på vores hud.

I dette blogpostudforsker vi derfor, hvordan du bedst muligt behandler dine urenheder og imødekommer din huds behov. Men først skal vi dykke ned i nogle af de mest almindelige årsager til uren hud – og lære mere om de katalysatorer, du måske ikke kendte til i forvejen.  

Hvorfor får jeg urenheder? Mulige årsager & løsninger

Urenheder opstår, når der ophobes bakterier, døde hudceller eller olie (også kaldet sebum) i hudens hårsække. Når hårsækken tilstoppes, vil urenheden blive synlig på hudens overflade, hvor den kan tage forskellig form alt efter, hvordan den udvikler sig. Almindelige typer urenheder er eksempelvis:  

Hudorme, som opstår, når poren er tilstoppet, men huden ikke er betændt. Hudormen kan også påtage sig et sort udseende, som er en reaktion på at bakterierne eller olien i hudormen har været eksponeret for luft.   

Bumser er lukkede hudorme, og disse kan oftest kendes på deres hvidlige eller gullige udseende. 

Cystisk akne udvikler sig under hudens overflade og kan være yderst smertefuldt. Disse urenheder opstår, når olie, bakterier eller hudceller ophobes dybt i hudens porer. 

Ligesom at urenheder kan se forskellige ud fra person til person, kan der være adskillige grunde til, at de opstår. Nogle af de mest kendte årsager til uren hud er blandt andet: 

 • Hormonelle udsving, eksempelvis i forbindelse med stress, graviditet eller menstruation
 • Nogle typer medicin 
 • At bruge de forkerte produkter til din hud 
 • Din kost kan også have indflydelse, og især forarbejdet mad og junkfood er mistænkt for at forværre uren hud 

Andre faktorer, der kan være med til at påvirke din hud, kan også være:  

 • Rygning 
 • Dehydrering 
 • Et usundt søvnmønster 
 • Kontakt med huden, herunder at du eksempelvis ikke vasker dine make-up børster, håndklæder eller sengetøj tilstrækkeligt. Derudover kan det at holde din telefon imod din hud eller røre din hud for ofte også have betydelig indflydelse på din huds bakterieniveau.  

  Den rette behandling til uren hud (skal/skal ikke)

  Så hvordan kommer vi urenhederne til livs? Hvorvidt og hvordan dette er muligt, afhænger af, hvad der ligger til grund for dine urenheder. Derfor anbefaler vi, at du altid konsulterer en hudlæge, hvis du kæmper med uren hud, der virker til at være kommet for at blive. Og som altid: Lyt til din hud og dens signaler. Vi har samlet nogle generelle gode råd til, hvordan du giver din urene hud de bedste forudsætninger for at trives (SKAL), og hvad du bør undgå at gøre (SKAL IKKE). 

  Skal: Fugte – også selvom din hud er olieret 

  Hvis din hud ofte er olieret, og du døjer med tilbagevendende urenheder, er fugtighedscremen nok ikke det første produkt, du intuitivt rækker ud efter. Men vidste du, at en fugtighedscreme ikke alene hjælper med at forebygge urenheder, men også behandler eksisterende irritationer? 

  At udelade fugtighedscremen i dine rutiner kan efterlade din hud tør og ubalanceret og derfor mere irriteret end før. Udtørringen kan også snyde din hud til at tro, at den skal producere endnu mere olie, hvilket kan resultere i flere urenheder. Brug derfor en let ansigtscreme 1-2 gange dagligt for at holde din hud næret og beroliget.  

  Skal ikke: Pille – selvom det er svært 

  Når først en urenhed er opstået, er det essentielt, at du lader den være – selvom det kan være fristende at forsøge at klemme livet ud af den i tanken om, at det kan få den til at forsvinde helt. Det der faktisk sker, når du klemmer en urenhed er, at du ødelægger urenhedens struktur, hvilket kan forårsage, at dens indhold, betændelsen, spreder sig.  

  Dette kan resultere i rødme og hævelser og endda efterlade urenheden både større og værre. Denne skade kan både ske på hudens overflade og indre lag, og det er derfor, du ikke altid kan se skaden med det samme. Fremfor at pille kan du bruge en ansigtsmaske med den rensende ingrediens salicylsyre, som du kan finde i vores Deep Cleansing Mask, der også kan bruges som en effektiv spot-creme.    

  Skal: Bygge nye rutiner 

  At føle sig stresset kan desværre være som en ond cirkel, der kan være svær at overkomme. Dog kan man komme langt med få, nye vaner, som kan hjælpe en til at skabe overblik og overskud de dage, hvor man føler, man skal løbe ekstra stærkt – eller har meget på hjerte. Vores bedste tips til at lindre følelser af stress er blandt andet: 

  • At skrive dagbog. 
  • At lave madplaner. 
  • At bruge en kalender. 
  • At dyrke motion. 
  • At finde en hobby, som ikke indebærer elektronik: eksempelvis at male, strikke eller læse.  

   Skal ikke: Rense din hud for ofte 

   Ja, det er vigtigt at forfriske din hud dagligt med en nærende rens for at holde den fri for uønsket ophobning af sved, bakterier og make-up. Dog er det vigtigt, at du ikke renser din hud for ofte – selvom det kan være fristende. På samme måde som at undlade fugtighedscremen, kan det at rense huden for ofte nemlig resultere i, at du forstyrrer din huds naturlige olieproduktion, hvilket kan få den til at producere endnu mere olie og derfor resultere i endnu flere urenheder. Hold derfor dine renseritualer til max 2 gange dagligt, morgen og aften, og brug altid en rens med naturlige renseaktiver, som vores skånsomme Daily Foaming Cleanser.

   Skal: Sove – nok! 

   At få nok søvn kan være lettere sagt end gjort. Ikke desto mindre er det afgørende for et væld af parametre i forbindelse med vores velfærd. Der er flere måder, du kan skabe gode rammer omkring din søvn på. Eksempelvis kan det gøre underværker at lægge din telefon væk en halv time før – eller drikke te, som faktisk har vist sig at være naturens helt eget sovemiddel. Kamillete er blandt andet kendt for sine afslappende effekter. En perfekt tilføjelse til dine afslappende ritualer! 

   Kilder:

   • Why Am I Breaking Out? 8 Sneaky Causes of Acne (Plus How to Treat it), Caplan E., medically reviewed by Caldwell, A, Healthline.com (2022).
   • Everything You Want to Know About Acne, Burke D., and Coelho, S., medically reviewed by Aremu, B, Healthline.com (2023).
   • Are you inhaling toxic skincare?

    Indånder du toksiner fra din hudpleje?

    Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

    Indånder du toksiner fra din hudpleje?

    Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

    Read more
   • Skin cycling: Is it worth the hype?

    Skin cycling – fup eller fakta?

    En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

    Skin cycling – fup eller fakta?

    En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

    Read more
   • Your guide to smoothing body care

    Vores tips til sund sommerhud

    Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

    Vores tips til sund sommerhud

    Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

    Read more