Fugtgivende ingredienser: Vejen til sund og blød hud

HYDRATION 101: MOISTURIZERS VERSUS EMOLLIENTS

At fugte din hud er en fundamental del af enhver hudplejerutine. Hvis du foretrækker en simpel og minimalistisk rutine, kan din hudplejerutine nemt bestå af to simple trin: 1) en nærende rens efterfulgt af 2) en fugtgivende ansigtscreme. Men ved du, hvordan dine fugtgivende ingredienser arbejder i din hud?

Læs med for at blive endnu klogere på hemmelighederne bag dine fugtighedscremer.

Hudens barriere og TEWL

Ingredienserne i dine fugtighedscremers formler er sammensat for at beskytte og styrke hudens barriere og funktioner. Hudens yderste lag, også kaldet stratum corneum, har mange funktioner, men en af de vigtigste er at holde vores krop og hud gennemfugtet ved at regulere dens væskefordampnings-proces. På denne måde balancerer vores stratum corneum hudens fugtindhold. 

En sund barriere er afgørende for at opnå sund hud – og for at opnå sund hud, er det vigtigt, at alle hudens lag er fugtmættede. I stratum corneum finder du to slags molekyler: De vandopløselige (også kaldet hydrofile molekyler) og de olieopløselige (også kaldet lipofile molekyler). Sammen holder disse molekyler huden naturligt fugtet og funktionel. 

De lipofile molekyler er en del af det hydrofile lag, som er sammensat af sebum (hudens naturlige olie), svedsekret og døde hudceller. De hydrofile molekyler, derimod, er også kendt som hudens natural moisturizing factor (NMF), eller hudens naturlige fugtgivere. Disse består af et mix af forskellige komponenter, herunder frie aminosyrer, mælkesyre, urea/carbamide og salte. Disse komponenter af NMF er også dem, som holder huden fugtmættet ved at indkapsle væske i den. 

Hudens stratum corneum har en kapacitet, som måler dens evne til at opbevare fugt. Denne kan forklares ved hjælp af termen trans epidermal water loss (også forkortet TEWL). Konceptet TEWL bruges indenfor videnskaben til mere nøjagtigt at kunne afmåle hudens evne til at opbevare vand. Dette emne kan blive rimelig videnskabeligt og komplekst, så lad os aftale, at jeg ikke dykker for meget ned i dette… For nu er alt, du skal vide om TEWL, at der findes en bestemt mængde, som kan afgøre, hvornår huden kan kategoriseres som sund.  

Mængden af TEWL øges i takt med, at hudens barriere bliver mindre effektiv, og derfor vil skadet hud have en højere TEWL-værdi end almindelig, sund hud. Grunden til dette er, at TEWL-værdien måler, hvor meget væske der ”går tabt” fra hudens lag. Eksempelvis kan TEWL forværre dermatitits (en hudsygdom, som ændrer hudens naturlige struktur) drastisk.  

Ung og sund hud er ofte mere modstandsdygtig overfor udefrakommende trusler og vil hurtigt kunne genvinde hudbarrierens funktionalitet, hvis den skades. Men denne funktion kan svækkes, som huden med tiden bliver ældre. Derudover udsættes vi hver dag for eksterne faktorer som Uv-stråler, forurening og skrappe kemikalier, som også kan være med til at svække hudens evne til at gendanne sit beskyttende lag. 

Her kommer dine fugtgivende produkter ind i billedet. Deres opgave er nemlig at stabilisere din huds naturlige balance og beskytte dens barriere. Derfor understreger vi altid vigtigheden i en god hudplejerutine. Og jeg taler ikke kun om ansigtet – din krop fortjener også daglig pleje. 

De forskellige typer fugt

Cremer, lotions, salver og olier er alle hudplejeprodukter, som kan hjælpe med at styrke din huds naturlige egenskaber og beskytte hudens barriere. Fra et videnskabeligt perspektiv sammensættes disse ingredienser for at skabe formler, som imiterer hudens stratum corneums funktioner. Derfor tilsættes hydrofile ingredienser (som i vores Niacinamide Lifting Mist), lipofile ingredienser (som i vores Vitamin Face Oil) eller begge (som i vores Daily Hydra Cream) ofte i hudplejeprodukter. 

Indenfor hudpleje kan man betragte fugt som et paraplybegreb, der dækker en række underkategorier. Blandt disse finder vi det, der på engelsk kaldes emollients og humectants, som betegner ingredienser, der fugter/hydrerer huden på forskellige måder.

Forvirringen opstår ofte, fordi deres formål er det samme: At blødgøre huden og holde den sund. Forskellen mellem dem består derimod i, at de udfører denne mission på forskellige måder. Lad mig forklare: 

 • Humectants er en type ingredienser, som indkapsler fugt i huden, og disse består af hudens naturlige NMF-komponenter. Det er næsten umuligt at opremse alle disse fugtgivende aktiver, men de fleste af dem er små molekyler, som imiterer NMF’er som aminosyrer, glycerin og sodium PCA. 

Der findes også større hydrofile molekyler, der fungerer som fugtgivende ingredienser. Disse aktiver binder og opbevarer større mængder vand for at skabe en form for ’fugtlager’, som huden kan hente fugt fra, når den mangler.

Derfor finder du ofte disse typer fugtgivende ingredienser i masker og andre hudplejebehandlinger. Dronningen af humectants er uden tvivl hyaluronsyre; et aktiv, som findes naturligt i huden, og som kan binde over tusind gange sin egen vægt i vand. Og vi er ret sikre på, at dette er en af grundende til, at vores Intense Hyaluronic Mask er så populær i manges ugentlige rutiner. 

 • Emollients er lipofile ingredienser, som også indkapsler fugt i huden – men på en anden måde. Emollients fungerer som hudens hydrolipide barriere. Dette gør de ved at danne et lag på huden, som mekanisk forebygger fugttab og derfor minimerer TEWL. Disse molekyler kan også binde væske, men de er væsentligt mindre effektive til dette end humectants. 

Baseret på deres forskellige egenskaber kan emollients være mere eller mindre occlusive. Lette emollients fremmer en mere glat overflade på huden ved at udfylde ’overskydende plads’ (som er opstået på huden efter døde hudceller er fjernet) med oliedråber. Andre typer emollients tildeler derimod huden en occlusiv effekt takket være andre mekanismer. 

Laget, de producerer på huden, indkapsler ikke blot fugt for at efterlade huden blødere, men beskytter også mod udefrakommende trusler. På denne måde styrkes også hudens evner til at hele sig selv, da den ikke forstyrres af disse potentielle skader. Dette er også endnu en god grund til, at det altid er en god idé at påføre vores Instant Repair Balm eller Repair Body Balm på meget tør eller skadet hud. 

At forstå forskellen mellem humectants og emollients er vigtigt, fordi det kan hjælpe dig med at vælge de bedste ingredienser til netop din rutine. Hvis du har tør hud, betyder det, at din huds barriere ikke er helt intakt. For at få den tilbage på sporet, har du brug for emollients. Hvis du derimod har dehydreret hud, mangler din hud højest sandsynligt humectants. Læs mere om forskellen på tør og dehydreret hud i vores blogpost TØR VERSUS DEHYDRERET HUD.

 

Hvad med næringsstoffer?

Emollients og humectants er ikke altid tilstrækkelige i sig selv. Dette gælder særligt, når vi taler om skadet hud. Det er her, næringsstoffer kommer ind i billedet. Næringsstoffer er aktiver, som hjælper med at reparere hudens barrierefunktion ved at genoprette dens komponenter eller stimulere produktionen af dem. Nogle af de mest anvendte næringsstoffer i hudpleje er ceramider, som du også kan finde i vores Vitamin A Treatment Cream.

 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more
 • Busting buzzwords: Your skincare glossary

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Read more