Sådan passer du på din hud, når du træner

A curated guide for pre and post workout skincare

Udover at drikke en grøn smoothie og at spise den snack, du har tænkt på hele dagen (for det handler om balance, ikke?), er det altid en god idé at pleje din
hud, efter du har trænet. Betragt din hudpleje før og efter træning som opvarmning og udstrækning: Du kommer til at kunne mærke det, hvis du springer det over hver eneste gang.

Uanset om din træning indebærer at løfte tunge vægte, at løbe en tur udenfor eller en yoga session  på gulvet i din dagligstue, kan denne guide være med til at sikre, at du styrker din hud sammen med resten af din krop.

De (overraskende) fordele ved at svede og træne

Undersøgelser har vist, at træning har positiv effekt på både vores energi og søvnmønster og samtidig styrker vores krops generelle sundhed. Men vidste du, at træning også medfører adskillige fordele for din hud?

Når du mærker din puls stige i takt med musikken i dine høretelefoner, hæves også din kropstemperaturer, hvilket promoverer cirkuleringen af blod i dine årer. 

Denne proces fremskynder leveringen af værdifulde næringsstoffer, som oxygen og vitaminer, hvilket bidrager til at stimulere hudens produktion af kollagen (et protein, som hjælper med at holde huden smidig og spændstig). Med andre ord kan jævnlig træning være et vigtigt skridt på vejen til at holde din hud frisk, blød og glødende. 

Undersøgelser peger også på, at de glykoproteiner, der findes i sved, binder sig til bakterier og derved fjerner dem fra hudens overflade (jf. kilde 1), hvilket kan hjælpe med at forebygge urenheder.

Derudover indeholder sved komponenten urea, som er en naturlig fugtgivende ingrediens, der forbedrer hudens fylde og tekstur. Så selvom det kan føles klistrende og ubehageligt at svede, kan det faktisk indebære en lang række fordele for din hud.

Dog er det vigtigt at fjerne sved hurtigt, da det kan medføre urenheder eller forstyrre hudens pH-balance, hvis det får lov til at blive siddende for længe ad gangen. Igen handler det alt sammen om balance – og vi har derfor lavet en skræddersyet rutine til, hvordan du bedst imødekommer din huds behov både før og efter træning.

Før du træner

Vi ved, at det kan være svært nok bare at komme op og afsted til at starte med, når det gælder træning. Derfor bør din rutine inden være simpel og til at overskue – ligesom med din træning, er det vigtigt, at du sammensætter et ritual, du har lyst til at udføre, så du er sikker på at holde ved den gode vane.

At fjerne makeup inden træning kan af og til virke uoverskueligt, men ikke desto mindre kan det være afgørende for at undgå tilstoppede porer, urenheder og irritation. Make-up kan nemlig både påvirke hudens evne til at ånde og samtidig regulere dens temperatur under træning. Ved at fjerne din make-up inden din træning, sikrer du derfor, at din hud har de bedste forudsætninger for at fungere optimalt og ikke overopheder. Vælg en mild ansigtsrens med ikke-tilstoppende ingredienser, som ikke vil forstyrre din huds naturlige balance.

TIP: Du kan med fordel spille dine yndlingssange under renseritualet for at komme i stemning samtidig.

Brug en let fugtighedscreme med fugtgivende ingredienser som hyaluronsyre eller glycerin for at holde huden næret uden, at den føles indelukket. Vores gel formularer, som Daily Mineral Gel eller 24-Hour Hydra Gel, absorberes hurtigt men dybt ind i hudens lag for at berige den med beskyttende antioxidanter, som både værner mod miljømæssige trusler samt UV-skade (læs: det er ikke en erstatning til solcreme, men et supplement). Samtidig indeholder begge formularer hyaluronsyre, som holder huden fugtmættet indefra og ud.

Brug en fugtgivende ansigtsmist til at forfriske og nære huden ind imellem dine træningssæt eller kilometer i benene. En ansigtsmist kan især være fordelagtig i løbet af en træning, fordi saltet fra dit sved kan dehydrere huden og derfor efterlade den tør og kløende – især i meget varmt, koldt eller tørt klima. Vores Niacinamide Lifting Mist er lavet i den perfekte taskestørrelse, så den er nem at have med dig omkring til at fugtmætte, beskytte og styrke huden, hvornår end du har brug for det.

Brug en bredspektret solcreme, hvis du træner udenfor, for at holde din hud beskyttet mod solskader fra UVA- og UVB-stråler. Ja, også hvis det er skyet.

Efter træningen

Noget træning efterlader os med et ekstra skud energi, og andet sender os direkte til sofaen efterfølgende. Uanset hvad, kan din hud efter en træning ofte føles svedig, olieret og derfor have brug for lidt ekstra pleje. Her er vores bedste tips til at imødekomme dens behov:

Husk din kropspleje. Tag dit stramme og svedige træningstøj af hurtigst muligt for at undgå ophobning af bakterier i hudens porer, og rens efter med en skånsom kropsrens for grundigt at fjerne sved og snavs.

Hvis du døjer med urenheder på kroppen, kan du med fordel påføre vores Skin Perfector 2% BHA på områderne, når huden er ren og tør  (efter dit bad). Kombinationen af salicylsyre, C-vitamin og hyaluronsyre oprenser effektivt tilstoppede porer og promoverer en ensartet hudtone og tekstur, ved at behandle eksisterende urenheder og forebygge kommende. Følg derefter ritualet op med en fugtgivende lotion med barriere-styrkende ingredienser som niacinamide for at forebygge tørhed.

Rens huden i dit ansigt, hvis ikke du gjorde det i badet. Som nævnt kan sved for det meste kun skade huden, hvis det får lov til at sidde der i for lang tid ad gangen. Derfor er det vigtigt at fjerne sved, snavs og bakterier med enten lunkent vand eller en skånsom rens efter en træning. Vores Daily Foaming Cleanser er formuleret med 100% naturlige renseaktiver, som efterlader huden ren og forfrisket, mens den beskytter dens naturlige olier og miljø.

Hvis du har haft solcreme eller make-up på, kan det være en god idé at dobbeltrense, først med en oliebaseret rens og dernæst med en vandbaseret, for at sikre dig, at du har fjernet alle spor af skadelige mikrober.

Eksfolier huden for at sikre dig, at du har fjernet alt snavs og døde hudceller. Vores Intense Peel Mask er især elsket for dens evne til at promovere hudens cellefornyelsesproces, eksfoliere døde hudceller væk og efterlade huden med en følelse af at være frisk og fornyet. Brug masken 1-2 gange om ugen for et glødende resultat.

Brug masser af fugtgivende ingredienser. Vi taber en masse fugt, når vi træner, og det er derfor ingen overraskelse, at fugt bør være det sidste (vigtige) step i din hudplejerutine, når du har trænet. Med sin sammensætning af fugtbindende hyaluronsyre og nærende vitaminer fugtmætter vores Daily Hydra Cream huden for at holde den silkeblød hele dagen, mens tilsætningen af actibiome arbejder for at styrke hudens naturlige miljø, mikrobiomet.

Kilder:

Kilde 1: The Health Benefits of Sweating (2019) Frothingham, S., gennemset af Armin, S., healthline.com