Hudens mikrobiom: Hvor smuk hud starter

THE SKIN MICROBIOME

For at forbedre din hud og bekæmpe genstridige hudproblemer må du først forstå din hud. Hvis du, som os, har været en dedikeret hudplejenørd længe, er du måske stødt på ord som mikrobiom og barrierefunktion før – og du ved måske, at de er vigtige faktorer, men ikke helt hvorfor?  

Det kan også være, at du netop har dyppet tæerne i det store hudplejehav, men gerne vil være sikker på at starte din rutine fra det bedste fundament muligt. Om årsagen er den ene eller den anden, er du kommet til det rette sted. I dette blogpost dykker vi nemlig ned i hudens lag for at introducere dig for nogle af de komponenter, som spiller en afgørende rolle for din huds helbred og udseende.  

Det lyder måske alt sammen en tand videnskabeligt, og det er det også, men ved du, hvad det også er? Spændende! Så lad os blive endnu klogere på huden sammen. 

 

Hudens mikrobiom – kort fortalt

Huden er dit største organ og også dit første forsvar mod udefrakommende trusler. Det er derfor heller ikke overraskende, at der skal en del komponenter til at holde den stærk og modstandsdygtig. Eller rettere sagt: Millioner. Det lyder måske overvældende, men det er faktisk rigtigt – lige nu befinder der sig nemlig millioner af mikroorganismer på din hud. Disse besidder adskillige funktioner, som at: 

 • Styrke dit immunsystem 
 • Hele skader 
 • Beskytte imod infektion 

Men hvad er disse mikroorganismer helt præcis? Svaret er, at de er mange ting. Kort fortalt er de en kompleks sammensætning af forskellige typer mikrober, blandt andet bakterier, svampe, vira og mo 

mere. Vi forstår godt, hvis det lyder en smule frastødende, men bare rolig – disse mikroorganismer og det miljø, de bor i på din hud, spiller faktisk en afgørende rolle for din huds barrierefunktion. Med andre ord er de exceptionelt vigtige for din huds sundhed og udseende.  

Hvad kan påvirke min huds mikrobiom?

Dit mikrobiom påvirkes af udefrakommende faktorer, eksempelvis miljømæssige faktorer som temperatur, forurening og særligt Uv-stråling kan skade hudens yderste lag (epidermis). Andre faktorer, som kan spille en rolle i din huds mikrobiom, er gener, kost og livstilsvaner som rygning. Skrappe ingredienser samt at bruge de forkerte produkter kan også være med til at forstyrre din huds naturlige balance og diversitet. 

Vitamin E

Din huds barrierefunktion

Termen ’hudbarriere’ er efterhånden på alles læber indenfor hudplejeverdenen – og det er der en god grund til. Din huds barriere (også kaldet stratum corneum) er sammensat af hudceller kaldet corneocytter, som er forbundet med lipider (forestil dig dette: disse lipider ’bygger’ den beskyttende mur, som er din hudbarriere). 

Og det er ikke for sjov, at vi understreger vigtigheden i at pleje din huds barriere og dens funktion. Din huds barriere er nemlig en af din krops mest afgørende beskyttelsesmekanismer. Det lyder måske dramatisk, men det er faktisk sandt. Din barriere beskytter dig nemlig ikke blot imod skadelige bakterier og forhindrer forurenende stoffer fra at trænge ind i din hud. Den sørger også for, at for meget vand ikke fordamper fra din hud. 

Før vi går i dybden med, hvordan du beskytter din huds barriere, er det essentielt at vide, hvad der kan skade den. Potentielt skadelige faktorer er blandt andet: 

 • For meget soleksponering 
 • Skrappe kemikalier, herunder allergifremkaldende og irriterende ingredienser 
 • Mentale udfordringer som angst og stress 
 • Genetiske faktorer, eksempelvis psoriasis 
 • Forurening 
 • Fugtigt eller tørt miljø  

Din huds barriere er faktisk en smule sur (jf. pH-skalaen) – og dette er en god ting. Denne syrekappe spiller nemlig en vigtig rolle i de biologiske interaktioner, som foregår under hudens helingsprocesser. Som navnet antyder, findes din syrekappe på hudens yderste lag og fungerer som en barriere imod bakterier, vira og andre skadelige faktorer. Med andre ord holder den de gode sager inde og holder dårlige sager ude. 

Hvordan genopretter jeg en skadet barriere?

Første skridt: Hvordan identificerer du en skadet barriere? Typiske symptomer er blandt andet, at huden føles stram, tør og kløende. Du kan også opleve en ru hudtekstur samt en ujævn hudtone. Urenheder og særligt sensitiv hud er også almindelige indikatorer på, at din barriere har brug for en hjælpende hånd. Med andre ord kan symptomerne variere. 

Heldigvis findes der ingredienser, som netop arbejder for at styrke, beskytte og pleje din huds barriere. Disse inkluderer: 

Vitamin A Treatment Cream

Konklusion: Et sundt mikrobiom er lig med sund hud

Lad os opsummere, skal vi? 

Din huds mikrobiom kan betragtes som din huds miljø. Forestil dig en lille landsby af hjælpsomme komponenter, som arbejder hver dag hele dagen for at holde din hud sund ved at styrke din huds barrierefunktion. Konklusionen er derfor, at et balanceret mikrobiom og en sund hudbarriere er essentielt for at holde din hud sund.  

Kilder

- What to Know About Your Skin Barrier and How to Protect It – Joy, R. Medically reviewed by Patel, R (2022). Healthline.com 

- Everything You Need to Know About the Skin Microbiome – Thurrott, S. Medically reviewed by Tareen M (2022). Everydayhealth.com 

 • Are you inhaling toxic skincare?

  Indånder du toksiner fra din hudpleje?

  Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

  Indånder du toksiner fra din hudpleje?

  Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

  Read more
 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more