Rosacea og Perioral Dermatitis: Symptomer og Behandling

ROSACEA AND PERIORAL DERMATITIS

Rødme, knopper og irritation. Rosacea og perioral dermatitis er to forskellige diagnoser med ensartede symptomer, som kan være smertefulde og frustrerende at kæmpe med.

De fleste af os har oplevet den brændende sensation, der opstår ved enten kontaktallergi – eller helt simpelt den varme fornemmelse af at rødme, når følelserne tager over for en stund. Forestil dig så at døje med disse symptomer jævnligt – måske endda dagligt.

Symptomerne på rosacea og perioral dermatitis kan variere fra hud til hud, men fælles for dem er, at de sjældent er behagelige at have med at gøre.

Derfor dykker vi i dette blogpost dybt ned i huden for at opnå bedre indsigt i, hvordan vi kan pleje og passe på den. 

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk betændelsestilstand, som primært påvirker ansigtet. Typiske karakteristika inkluderer rødme, tydelige blodårer og nogle gange knopper og irritation. Nogen oplever ligeledes en brændende eller prikkende fornemmelse som følge af disse udbrud.

I øjeblikket findes der ingen kur mod rosacea, så behandling er oftest fokuseret på at dulme og forebygge symptomer. Nogle faktorer, som soleksponering, alkohol, krydret mad og stress, kan forværre eller ligefrem forårsage reaktionerne, så det er vigtigt at orientere sig om hudens reaktionsmønstre.

Medicinske behandlinger, livsstilsændringer og at undgå hudens specifikke udløsningsfaktorer kan hjælpe med at holde symptomerne på rosacea nede, men da det som nævnt er en livslang tilstand, kræver den som oftest vedvarende pleje. Hvis du mistænker, at du har rosacea, er det vigtigt at konsultere en hudlæge for at få stillet en officiel diagnose og få rådgivning til den rette pleje til netop din hud.

Hvad er perioral dermatitis?

Perioral dermatitis er en almindelig inflammatorisk hudtilstand, som typisk påvirker området omkring munden – men udbruddene kan også forekomme omkring øjne og næse. Symptomerne er karakteriseret ved små, røde knopper samt urenheder, der kan forveksles med akne. Den præcise årsag til perioral dermatitis er stadig ikke afdækket, men man antager, at det kan forbindes til faktorer som topiske steroider, bestemte hudplejeprodukter og hormonelle forandringer.

Symptomerne kan være irriterende og er generelt mere udtalt hos kvinder end mænd. Behandling involverer typisk at ophøre brugen af topiske steroider samt bestemte hudplejeprodukter. Hvis du mistænker, at du har perioral dermatitis, er det vigtigt at konsultere en hudlæge for at få stillet en officiel diagnose og skræddersyet en behandlingsplan tilpasset din unikke hud, da sygdommen kan forværres, hvis den ikke behandles korrekt.

Nogle eksperter mener, at perioral dermatitis er en type rosacea, mens andre mener, at de er to forskellige sygdomme, som blot indebærer de samme karakteristika.

Olie eller ej?

Folk med rosacea eller perioral dermatitis frarådes typisk at bruge fede cremer, fordi den ofte rige oliekoncentration potentielt kan forværre symptomer ved at tilstoppe porer og indkapsle varme og fugt.

Dette behøver dog ikke være tilfældet. Det handler blot om at stille skarpt på ingredienslisten. Det, du især skal være opmærksom på, er mineralske olier. Disse er en type petrolatum-udvundet olie, der ofte vurderes som for ”tung, eller fed, til hud med rosacea eller perioral dermatitis.

Mineralske olier absorberes nemlig ikke ind i hudens lag, men lægger sig i stedet på overfladen som en barriere, der kan være forstyrrende for den i forvejen sensitive hud. Fordi ingredienserne ikke absorberes, vil de derfor heller ikke kunne berige huden med de tiltænkte næringsstoffer eller modvirke symptomerne som tiltænkt.

Som med alt andet hudpleje anbefaler vi altid at lave en patch-test af dine nye produkter. Med andre ord bør du påføre produktet på et afgrænset område på din hud (hånd, arm eller hals fx) for at sikre dig, at din hud byder ingredienserne varmt velkommen.

Må jeg bruge Ultra-Rich Cream?

… hvis du har perioral dermatitis eller rosacea? Svaret er ja. Med en olieværdi på 29%, sin lave pH-værdi og den molekylære sammensætning, er vores Ultra-Rich Cream et godt valg til rød og irriteret hud, der samtidig trænger til fugtgivende ingredienser. Her er hvorfor:

Den indeholder ingredienser, der lindrer tør og flagende hud

Kombinationen af olier og voks skaber en unik sammensætning af forskellige fedtsyrer, som tillader cremen at absorberes hurtigere ind i huden, mens den forebygger fugttab. Formularen indeholder hyaluronsyre, en ingrediens kendt for sin evne til at tilføre og indkapsle fugt, samt glycerin, som ligeledes binder fugt i huden for at efterlade den blød og fugtmættet. Derudover kan denne ingrediens hjælpe med at anti-irritere huden, hvilket betyder, at den hjælper med at minimere rødme og irritation og samtidig beroliger huden.

Den modvirker tidlige alderstegn

Generelt efterlader betændelsestilstande ofte huden med en højere risiko for at udvikle tidlige alderstegn, såsom fine linjer og rynker. Dette sker, fordi huden udløser reaktioner, som forårsager skade og nedbryder hudens strukturelle komponenter, herunder kollagen og elastin – to vigtige faktorer for at bevare hudens elasticitet og dermed ungdommelige, spændstige udseende.

Med sin tilsætning af hyaluronsyre og Pavlova Lutheri ekstrakt, som hjælper med at aktivere hudens naturlige kollagenproduktion, hjælper Ultra-Rich Cream med at genoprette hudens barrierefunktion og beskytter derved hudens celler mod oxidativ stress og frie radikaler. Samtidig absorberes Ultra-Rich Cream dybt i hudens lag fremfor at hvile på hudens overflade, hvilket forhindrer, at den oxiderer – en proces, som fremmer hudens aldringsproces.

Den beroliger og styrker en skadet hudbarriere

Vores Ultra-Rich Cream er beriget med niacinamide, som er kendt for sin evne til at minimere rødme og irritation samt blødgøre og udjævne huden. C-vitamin, E-vitamin og algeekstraktet Pavlova Lutheri beskytter huden mod stress, forurening og eksterne stressfaktorer takket være sine antioxidante egenskaber, hvilket hjælper med at styrke hudens forsvar.

Derudover indeholder formularen aloe vera ekstrakt, som tildeler huden beroligende og fugtgivende fordele.

Med sin berigende formular vil vores Ultra-Rich Cream hverken fedte eller tilstoppe hudens porer, men blot tilbyde huden en række potente ingredienser, som vil arbejde for at styrke og optimere huden for at efterlade den stærkere og mere modstandsdygtig. Og fik vi nævnt, at den er parfumefri?

Kilder:

 • What Triggers Rosacea Flare-Ups? By K. Cherney, medically reviewed by D. Sullivan, healthline.com, 2020.
 • Skin Flushing/Blushing by H. Hobbs, medically reviewed by A. Varma, healthline.com, 2023.
 • Perioral Dermatitis: Treatment, How to Cure, and Causes by T. Kinman and A. Gotter, medically reviewed by J. Paul, healthline.com, 2023.
 • Home Remedies for Rosacea by A, White, medically reviewed by D. R. Wilson.
 • Are you inhaling toxic skincare?

  Indånder du toksiner fra din hudpleje?

  Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

  Indånder du toksiner fra din hudpleje?

  Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

  Read more
 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more