Retinoider: Effekter & funktioner

RETINOIDS 101: WHAT ARE THEY AND HOW DO THEY WORK

Termen “retinoider” refererer til en type molekyler, herunder A-vitamin (retinol) samt dens naturlige og syntetiske afledninger. Og selvom der ofte refereres til A-vitamin i hudplejeverdenen, tillader Den Europæiske Union faktisk kun afledninger af denne ingrediens i kosmetiske produkter. 

At blive klog på retinoider kan være udfordrende, særligt fordi forskellige lande kan have forskellige regler for brugen af disse. Overordnet kan vi opdele retinoider i to typer: dem, som er tilladt at bruge i kosmetiske produkter (herunder hudpleje) og dem, som kræver lægerecept, også kaldet de terapeutiske typer. I dette blogpost gennemgår vi alt, du skal vide om retinoider: Hvordan de virker, hvorfor brugen af dem er begrænset i nogen dele af verden og ikke mindst, hvordan de kan berige din hud.  

Termen “retinoider” refererer til en type molekyler, herunder A-vitamin (retinol) og dens naturlige og syntetiske afledninger. Og selvom der ofte refereres til A-vitamin i hudplejeverdenen, tillader Den Europæiske Union faktisk kun afledninger af denne ingrediens i kosmetiske produkter.  

At blive klog på retinoider kan være udfordrende, særligt fordi forskellige lande kan have forskellige regler for brugen af disse. 

Overordnet kan vi opdele retinoider i to typer: dem, som er tilladt at bruge i kosmetiske produkter (herunder hudpleje) og dem, som kræver lægerecept, også kaldet de terapeutiske typer. 

I dette blogpost gennemgår vi alt, du skal vide om retinoider: Hvordan de virker, hvorfor brugen af dem er begrænset i nogen dele af verden og, ikke mindst, hvordan de kan berige din hud.   

Retinoider: kort fortalt

Retinoiders mekanismer er komplekse, men jeg vil forsøge at beskrive dem så simpelt som muligt. Retinoider er olieopløselige molekyler, som trænger ind i hudens celler for at binde sig til deres specifikke receptor. Her starter også en kædereaktion, som ender med at igangsætte hudens produktion af nye celler. Effekten heraf bliver, at et nyt lag af friske og sunde hudceller vil føres til overfladen og efterlade den mere ensartet og glødende. Som resultat vil fine linjer og rynker minimeres og huden vil fremstå mere glat.

Retinoiders familie

Retinoider har ofte ikke de samme egenskaber. Med videnskabeligt sprog kan vi forklare dette med, at ikke alle A-vitamin-afledninger besidder samme retinoid-lignende aktivitet. Dette betyder, at alle afledninger af retinoid har forskellig styrke og derfor også tilbyder huden et forskelligt niveau af effektivitet. 

Generelt er en hudplejeingrediens’ styrke baseret på dens evne til at blive absorberet og optaget i huden. Denne proces, som også kaldes penetration, afhænger ikke alene af ingrediensens specifikke karakteristika, men også den tilstand, huden har været i, da produktet blev påført. (Meget) overordnet kan det beskrives således: Jo større en mængde aktive ingredienser, som når hudens celler, jo mere effektivt vil produktet være. 

Men for retinoider er penetration kun det første skridt i en meget længere rejse. Så snart topiske retinoider har nået hudens celler, kan de faktisk ikke arbejde som de er, men skal transformeres til noget, der kaldes retinoid acid.  

Jo mere det kræver af retinoiden at transformere sig, jo mindre effektiv vil ingrediensen blive i sidste ende. For hver reaktion, retinoiden gennemgår, vil en smule produkt nemlig gå tabt og blive en del af en blanding af inaktive og overskydende molekyler. Den retinoid-lignende aktivitet, der forekommer, efter ingrediensen påføres på huden, kan illustreres på følgende måde: 

retinyl esters << retinol < retinal < retinoic acid. 

 

Heldigvis er et produkts effekt på huden ikke altid afhængigt af dets effektivitet. Vitamin A og dets afledninger er dynamiske molekyler, hvilket betyder, at de kan have stor indflydelse på din hud – men det er vigtigt, at du bruger dem rigtigt for at undgå potentiel irritation. 

Som nævnt er retinoidernes potens tæt forbundet med, hvor effektivt de transformeres til retinoid acid. Jo langsommere denne transformation forekommer, jo mere skånsom vil produktet være for din hud.

For at sikre forbrugeres sikkerhed, særligt dem med sensitiv hud, har den Europæiske Union pålagt restriktioner for brugen af retinoider i kosmetikprodukter, som kan købes individuelt. Denne beslutning har til formål at forebygge uventede og potentielt skadelige reaktioner. EU's Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed har foretaget en omfattende undersøgelse af retinoiders sikkerhed og har heraf konkluderet, at udledninger af vitamin A er sikre at bruge i hudplejeprodukter i en koncentration på op til 0,3% tilsvarende retinol.

Når vitamin A inkorporeres i produkter i denne moderate koncentration, kan det tilbyde huden adskillige fordele. Vitamin A arbejder på et dybt celleniveau for at minimere tidlige alderstegn, balancere hudens sebumproduktion og forbedre hudens pigmentstabilitet. Som resultat er det blevet en populær ingrediens i hudplejeverdenen!

Du kan opleve disse optimerende effekter på din egen hud med vores Vitamin A Treatment Cream, som indeholder 0,3% af denne berigende ingrediens. Besøg vores hjemmeside og Instagram for at se, hvordan den har bidraget til at forbedre vores kunders hud.

Kosmetiske retinoider versus retinoider, der kræver lægeerklæring

Vi har nu undersøgt retinoider generelt og kan nu derfor dykke endnu dybere ned i de forskellige typer afledninger af A-vitamin, der findes. 

Retinoider, som kræver lægeerklæring, kan bruges til at behandle hudlidelser som akne, psoriasis og actinic keratosis. Tretinoin (retinoic acid), isotretinoin, acitretin og tazarotene er alle molekyler, som kategoriseres som medicin, og derfor hører de til det, der kaldes terapeutiske retinoider. Fordi retinoic acid (tretinoin) er den aktive form, som er ansvarlig for at optimere huden og dens tilstand, behøver denne ikke transformeres, men kan derimod påvirke huden direkte, som den er. Dette betyder selvfølgelig også, at dens virkninger kan være mere intense, og at den derfor kan have potentielle bivirkninger. Derfor skal denne også bruges med flere forbehold.

Kosmetiske retinoider er afledninger af A-vitamin, som skal ‘aktiveres’ i hudens celler. Disse er anerkendte for deres evner til at hjælpe med at forebygge tidlige alderstegn forårsaget af eksempelvis Uv-stråler. Derudover har disse evnen til at modvirke oxidativ stress samt reducere forekomsten af urenheder. Retinyl esters, retinol og retinal, er afledninger af A-vitamin, som kan bruges som aktive ingredienser i hudplejeprodukter. Retinyl palmitate er særligt populært i hudplejeprodukter på grund af dets stabilitet. Denne er en ester, der dannes som resultat af reaktionen mellem A-vitamin og palmitinsyre – og det er denne, vi har valgt at bruge i vores Vitamin A Treatment Cream. Da alle retinyl estere gennemgår mindst tre trin for at blive omdannet til retinolsyre, er de også mere skånsomme mod huden – men stadig meget effektive. Dette betyder, at du får alle de skønne fordele uden at irritere huden. 

Vores Vitamin A Treatment Cream fremmer hudens regenerering samt cellefornyelse og reducerer fine linjer, rynker, urenheder, ar og hyperpigmentering takket være den højeffektive ingrediens vitamin A, kombineret med andre berigende ingredienser som nordiske næringsstoffer og ceramider. (Psst… besøg vores hjemmeside eller Instagram for at se, hvordan dette produkt har været med til at transformere hud).

Kilder:

 • Skin cycling: Is it worth the hype?

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Skin cycling – fup eller fakta?

  En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

  Read more
 • Your guide to smoothing body care

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Vores tips til sund sommerhud

  Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

  Read more
 • Busting buzzwords: Your skincare glossary

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Din guide til hudpleje termer

  Keratolytiske, aktive og okklusive ingredienser… Hudplejens ABC kan være kompleks, og det er ikke altid nemt at gennemskue, hvad de lange flotte ord egentlig dækker over – eller hvad de kan...

  Read more