Sådan påvirker make-up din hud

How makeup affects your skin

Nogen af os nøjes med at påføre en smule concealer, pudder og måske lidt mascara, inden vi skal ud ad døren – andre elsker at fordybe sig i smuk øjenskygge og forskellige konturprodukter dagligt.  

Uanset om du er på den naturlige eller mere kunstneriske side af make-up vognen, kan det godt betale sig at orientere dig om, hvordan disse skønhedsprodukter rent faktisk påvirker din hud.  

I dette blogpost undersøger vi netop dette. Men bare rolig – vores formål er ikke at afskrække dig fra at række ud efter dine yndlingsprodukter igen. Tværtimod giver vi dig løbende de bedste råd til, hvordan du kan holde fast i dine daglige rutiner, men samtidig tage bedst muligt hensyn til din hud – og måske endda opnå et endnu bedre resultat.

Er make-up skadeligt for huden?

20.000. Så mange porer har den gennemsnitlige voksen i sit ansigt. Det er derfor ikke svært at forstå, hvorfor alt, der rører dit ansigt, kan have indflydelse på din huds balance og velvære.  

Dette gælder også make-up. Og desværre kan mange ende i en form for ond spiral, fordi de ikke har overblik over, hvordan de make-up produkter, de bruger, påvirker deres hud. Tænk bare på alle de gange, man har forsøgt at dække en urenhed med concealer eller minimere synligheden af rødme med en masse pudder – helt uden at vide, at produkterne måske faktisk er synderne, der faktisk forårsager disse reaktioner. 

Så hvordan påvirker make-up egentlig vores hud? Som med alt andet varierer det fra hud til hud. Nogens hud er mere "robust" og kan derfor tolerere mere end andre, mere sensitive hudtyper. Generelt kan make-up have forskellig effekt på huden; det kan både virke udtørrende for nogen, mens andre kan opleve, at produktet går ind og blokerer hudens porer, så huden simpelthen ikke har mulighed for at ånde. Begge dele kan medføre en række ubehagelige følger, såsom flagende hud, blærer, kløe og urenheder. Og med sådanne reaktioner vil vi måske være endnu mere tilbøjelige til at udvide vores sortiment af make-up. Om din make-up er skadelig for din hud, er derfor ikke et ja/nej spørgsmål. Tværtimod afhænger det af din individuelle hud(type) og hvilke produkter, du bruger. Men det er altid en god idé at tjekke dine produkters ingredienslister for at undersøge, om de kan samarbejde med din hud. Og så er der nogle helt fundamentale tips, som kan hjælpe dig godt på vej til at holde din hud sund – og stadig opnå det friske, glødende look, du elsker. Læs med, mens vi deler vores bedste råd.

Bakteriebefængte børster er et no-go

Hvor ofte vasker du dine make-up børster?  

Selv når de ikke er i brug, opsamler vores make-up børster støv, snavs og bakterier, som kan føres direkte videre til huden. For ikke at glemme dine yndlingsbørster, som du måske bruger dagligt, hvor make-up rester og andre bakterielle partikler desuden ophober sig. Når disse kommer i kontakt med huden, kan det både føre til kløende irritation, men de beskidte partikler kan også samle sig i hudens porer, hvor de skaber blokader, der senere kan udvikle sig til urenheder.

Derfor er det altid en god idé at tilføje en vask af sine make-up børster til de ugentlige gøremål. Heldigvis kan dette nemt ordnes nemt og hurtigt. Alt, du skal bruge, er lunkent vand og et rensende produkt med skånsomme ingredienser, som vores Daily Foaming Cleanser, der er skabt med 100% naturlige renseaktiver, der er udvundet fra kokosnød. 

Massér blot et par dråber af renseproduktet ind i hårene på dine børster, og rens dem derefter med lunkent vand. Herefter kan du lade dem lufttørre på et rent viskestykke eller håndklæde. Det tager et par minutter, men denne simple vane kan gøre en stor forskel for din hud! 

Make-up udløber også

… desværre. Et faktum, der især kan være frustrerende, hvis du har givet mange penge for produktet, eller måske godt kan lide at have flere valgmuligheder. Men udover at miste sin effektivitet, kan for gamle produkter også opsamle bakterier i tidens løb, hvilket kan føre til urenheder, knopper, infektion eller udslæt. Hvis du døjer med tilbagevendende urenheder eller irritation, kan det derfor give god mening at tjekke dit produkts udløbsdato. På din make-up kan du finde et symbol, som indikerer, hvor mange måneder, produktet er holdbart. Desværre er det oftest kortere, end vi forventer – men derfor er det en god idé altid at holde øje med. 

Vores tips til den smukkeste base

Fugt, fugt og atter fugt. Der er ikke noget værre end, når ens make-up begynder at flage, afskalle eller sætte sig i alle afkroge af huden i løbet af dagen. Og til at bekæmpe dette alt for bekendte problem står fugt – et uovervindeligt middel til at opnå den mest glatte og glødende overflade. Påfør din foretrukne fugtighedscreme, og lad den trænge ind i huden et par minutter, før du påfører din make-up. Supplér gerne med en øjencreme for at opvække øjenområdet og undgå at udtørre den tynde, sensitive hud, der befinder sig her. 

Én ting er, hvad der er er godt at gøre inden, du påfører make-up. En anden ting er, hvad der er klogt at gøre efter. Især for os, der elsker make-up, kan det være en god idé at double cleanse huden efter en lang dag. Det er egentlig simpelt: Først påfører du en cremebaseret rens, som fjerner ophobning af make-up, solcreme og snavs, du har opsamlet i løbet af dagen. Derefter går du ind med en vandbaseret rens for at fjerne alle rester og bakterier, der skulle være efterladt på huden. Husk at fugte huden efterfølgende med en god, nærende creme. 

Psst… Er din hud til den tørre side, kan det give mening at vende ritualet om og starte med den vandbaserede rens, så du lader din cremebaserede rens tildele huden fugtgivende ingredienser, der får lov at trænge ind og arbejde som det sidste step.

Hudpleje-alternativer til make-up

Hvis du hælder til det naturlige look, eller måske er på jagt efter mere hud-venlige alternativer, er du kommet til det rette sted. Nedenfor har vi samlet en række produkter, som kan hjælpe med at give din hud øjeblikkelig glød og fremhæve dine naturlige, skønne karakteristika – og samtidig pleje din hud. Brug dem for sig selv eller til at supplere din make-up rutine:

Niacinamide Lifting Mist: Med sin evne til at forfriske og fugtgive er dette produkt essentielt at have med i tasken for at vække huden og fremme et sundt udseende. Samtidig arbejder den højaktive ingrediens niacinamide i huden for at udjævne hudtonen, styrke hudens forsvar og fremme dens elasticitet. Brug den inden, uden eller efter make-up. 

Instant Repair Balm: Sæt dine øjenbryn, brug den som et naturligt highlight, eller giv dine læber en glossy effekt. Vores Instant Repair Balm er elsket for sine alsidige effekter samt dens evne til at pleje tør og skadet hud takket være tilsætningen af regenererende naturligt sheasmør og nærende bær. Produktet findes også i en større version i form af vores Repair Body Balm. 

Sun Drops: Var der nogen, der sagde glød? Med sukkerudvundne tanning-aktiver tildeler vores Sun Drops huden en diskret, solkysset effekt, mens ingrediensen Sodium PCA fremmer hudens absorbering af omgivende fugt for at efterlade et fugtmættet og glødende resultat.

Ekstra tip: Prøv at tilføje et par dråber af vores Vitamin Face Oil til din foundation for at lade din hud nyde de fugtgivende ingredienser og samtidig efterlade en glødende overflade. 

Vi håber, vores tips har givet dig bedre indsigt i, hvordan du kan holde fast i dine rutiner og samtidig imødekomme din huds behov. Vi mener nemlig, at viden er roden til de bedste resultater.  

Kilder: 

 • Gallagher, G. (2020) When Does Makeup Expire? Gallagher, G. Faktatjekket og gennemgået af Cobb, C. healthline.com 
 • Stokes, V. (2022) 7 Easy Steps To Keep Your Makeup Brushes Squeaky Clean, Faktatjekket og gennemgået af Frye, S. N (2022) healthline.com 
  • Are you inhaling toxic skincare?

   Indånder du toksiner fra din hudpleje?

   Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

   Indånder du toksiner fra din hudpleje?

   Ny viden om potentielle sundhedsrisici har ført til en kontrovers omkring den ellers populære ingrediens mineralsk olie (også kendt som vaseline).

   Read more
  • Skin cycling: Is it worth the hype?

   Skin cycling – fup eller fakta?

   En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

   Skin cycling – fup eller fakta?

   En ny dag, en ny hudplejetrend. Sådan kan det hvert fald føles med den overvældende strøm af nye hudplejetendenser, som florerer på de forskellige sociale medier. Derfor står vi som...

   Read more
  • Your guide to smoothing body care

   Vores tips til sund sommerhud

   Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

   Vores tips til sund sommerhud

   Med sommeren følger højere temperaturer, og med højere temperaturer følger behovet for lettere beklædning. Derfor er vores mission med dette blogpost at sikre os, at du føler dig præcis så...

   Read more