4 tips til sensitiv hud

Caring for sensitive skin: Dos & Dont's

Det er ingen hemmelighed, at sensitiv hud kan være utilregneligt og svært at have med at gøre. Men heldigvis er det ingen forbandelse. At give den rette behandling til sensitiv hud starter og slutter nemlig med at forstå både dens tilstand og de signaler, den giver dig. Hvis din hud reagerer på en bestemt, ubehagelig måde, er det fordi, den prøver at fortælle dig noget – så det er vigtigt, du er opmærksom på disse tegn.

I dette blogpost hjælper vi dig derfor med at afkode din sensitive hud, herunder årsagerne, behandlingsmetoder og vigtigst af alt: hvordan du lærer at samarbejde med din hud.

Hvorfor og hvordan bliver huden sensitiv?

Først og fremmest: Sensitiv hud er ikke en sygdom. Reaktionerne opstår oftest som en respons på, at noget har forstyrret hudens balance. Dette kan for eksempel være allergi eller miljømæssige omstændigheder, der udtørrer eller på anden vis skader huden.

Årsagerne til sensitiv hud kan være mange, men typiske er blandt andet: 1) at du har tør hud – en hudtype, som ikke producerer en tilstrækkelig mængde naturlig olie (sebum) til at holde huden balanceret og fugtmættet, 2) at du har eksem eller atopisk dermatitis – en tilstand, som svækker hudens evne til at beskytte sig selv mod elementer, der forårsager irritation, 3) kontakt dermatitis – en type udslæt, som opstår, når hudens yderste lag (epidermis) kommer i kontakt med noget skadeligt, og 4) kontaktallergi – som med kontakt dermatitits viser denne reaktion sig oftest som udslæt, kløe, rødme osv., men denne er resultatet af en allergisk reaktion.

Symptomerne kan vise sig på adskillige måder; blandt andet som alt fra rødme, kløe og irritation til øget sensitivitet, udslæt, en brændende fornemmelse, bylder eller opsvulmet hud. Med andre ord er paletten af symptomer bred, så det er ikke svært at forstå, at mange kan kæmpe med at afkode deres hud.

Hvis du oplever disse reaktioner eller andre typer ubehag i din hud, anbefaler vi, at du konsulterer en hudlæge eller læge for at få stillet en diagnose og modtage behandling, som er tilpasset din specifikke tilstand.

Brug skånsomme og beskyttende ingredienser

De fleste produkter, som er velegnede til sensitive hudtyper, har også et mærkat, der indikerer det. Og mange af dem, som kæmper med sensitiv hud, vil også vide, at parfumefri produkter altid er en god idé for at styre udenom unødvendige reaktioner og irritation.

Men hvis din hud er sensitiv, kan det give god mening faktisk at tage skridtet videre og vende din opmærksomhed mod hele ingredienslisten.

Først og fremmest er det en god idé at gå udenom skrappe sulfater (SLS/SLES), da disse afrenser hudens nødvendige, naturlige olier. Denne type sulfater er derfor også ofte synderne bag den stramme fornemmelse, mange oplever efter at have renset huden – som om huden er et nummer for lille. For at undgå skrappe sulfater skal du generelt holde øje med, om der står sodium laureth sulfat (SLES) og sodium lauryl sulfat (SLS) på et produkts ingrediensliste. 

Fremfor disse kan du med fordel gå efter naturlige, økologiske renseaktiver, som fra eksempelvis kokosnød, da disse generelt vil være væsentligt mere skånsomme mod huden. Og så er beskyttende antioxidanter og solcreme altid din huds bedste ven, da disse hjælper med at skærme mod skade fra UV-stråling, forurening og frie radikaler, som alle er faktorer, der kan skade huden, dens naturlige egenskaber og balance.

Hold dine rutiner simple

Hvis der er nogen, der forstår, at man kan være ivrig efter at prøve alle produkter på markedet derude, er det os – men især for sensitive hudtyper er det vigtigt at forstå, at dette langt fra altid er gavnligt. Det samme gælder de mange praksisser, der findes derude. Alt i alt handler det om at kunne vurdere, hvad din hud i virkeligheden har brug for. For eksempel kan en eksfolierende maske eller en forfriskende ansigtsrens være berigende for alle hudtyper – men pas på med at overgøre det.

Hvis du har sensitiv hud, men gerne vil eksfoliere, anbefaler vi, at du gør brug af en kemisk type eksfoliering, med eksfolierende syrer, 1-2 gange om ugen for at lade din hud nyde alle fordelene uden at blive overvældet. Som med alle andre hudtyper er det desuden vigtigt at holde huden ren med en skånsom rens. Hertil anbefaler vi, at du holder dig til kun at rense én gang dagligt og samtidig sørger for, at din rens er beriget med milde, naturlige renseaktiver, som kun vil din hud det godt.

Test altid dine produkter

Vi anbefaler altid, at du tester dine produkter af, men dette kan især være vigtigt for sensitive hudtyper, som har tendens til reaktion. Forestil dig at påføre en ny fugtighedscreme på hele ansigtet, og det viser sig, at din hud slet ikke kan samarbejde med ingredienserne... Så forstår du nok, hvorfor det er så vigtigt at tage højde for. Og så er det heldigvis nemt at teste dine produkter.

Påfør blot en lille mængde produkt på et afgrænset område af din krop, eksempelvis på din arm eller hals, for at se, hvordan din hud reagerer. Husk, at reaktioner ikke nødvendigvis opstår, fordi produktets ingredienser er dårlige eller dem, der producerer produktet har onde intentioner – men ikke alle ingredienser virker for alle. Så simpelt er dét. Alt hud er unik, og det skal vi altid tage i betragtning, når vi eksperimenterer med nye produkter.

Undgå at bruge for varmt vand

Et langt, varmt bad efter en lang dag – det bliver ikke bedre, gør det? Desværre er vores hud langt fra enig. At bruge alt for varmt vand, når vi tager bade eller vasker vores ansigt, kan faktisk forårsage skade på keratincellerne, der findes på epidermis. Dette skader cellernes evne til at indkapsle fugt i huden, hvilket kan resultere i tørhed, irritation og i sidste ende en svækket hudbarriere.

Så hvis du ønsker at undgå symptomer på sensitiv hud, bør du holde dine bade korte og undgå alt for høje temperaturer. Ideelt bør du bestræbe dig på at vaske din hud med lunkent vand.

En komplet rutine til sensitiv hud

At købe hudpleje bør aldrig føles som at tage en risiko. Derfor har vi hos woods_ sammensat en plejende rutine, som er ideel til selv de mest sensitive hudtyper. Sættet et beriget med naturlige, økologiske, parfumefri og sikre ingredienser, som din hud vil elske. Fra en simpel men effektiv 3-step rutine til en udvidet 5-step rutine og til en komplet rutine med alt, din hud kunne drømme om. Vælg dine favoritter eller køb sættet samlet – valget er op til dig og din hud.

Vores komplette sæt til sensitiv hud inkluderer vores:

Daily Foaming Cleanser: Denne vandbaserede ansigtsrens er sammensat af skånsomme ingredienser, der sammen danner en blød skum, så du forsigtigt kan massere ophobning af bakterier og make-up væk.

Cleansing Balm: Vores Cleansing Balm er skabt med 100% naturlige renseaktiver, som skånsomt fjerner make-up, ophobning og urenheder. Brug den for sig selv, eller kombinér den med vores Daily Foaming Cleanser i et double cleansing ritual.

Skin Perfector Seboclear: Et højaktivt produkt, som aktivt hjælper med at balancere hudens naturlige miljø og balance, mens den forebygger urenheder og samtidig udjævner hudtone og -tekstur.

Vitamin E Serum: Takket være ingrediensen E-vitamin og andre fugtgivende og genoprettende ingredienser forebygger dette beskyttende serum effektivt rødme og irritation.

Daily Hydra Cream Sensitive: Med tilsætningen af hyaluronsyre og actibiome leverer denne fugtighedscreme dyb og langvarig fugt, mens den hjælper med at balancere hudens mikrobiom.

Deep Cleansing Mask: En dybderensende maske med salicylsyre, som oprenser tilstoppede porer fra dybt i hudens lag for at fremme en glat, ren overflade.

Instant Repair Balm: Et SOS-produkt til alle hudtyper takket være dens evne til at behandle tør, skadet hud, som har brug for et lindrende, genoprettende boost.

 • Actibiome and how it can improve your skin

  Hvordan actibiome kan forbedre din hud

  Hvad hvis vi fortalte dig, at milliarder af bakterier, svampe og vira befinder sig i dit ansigt lige nu – og at det faktisk er en god ting? Disse partikler...

  Hvordan actibiome kan forbedre din hud

  Hvad hvis vi fortalte dig, at milliarder af bakterier, svampe og vira befinder sig i dit ansigt lige nu – og at det faktisk er en god ting? Disse partikler...

  Read more
 • The benefits of vitamin C

  Hvorfor din hud har brug for c-vitamin

  I jagten på glødende, fyldig hud skinner få ingredienser så klart igennem som C-vitamin. Dette essentielle næringsstof spiller både en stor rolle for vores generelle sundhed, men kan altså også...

  Hvorfor din hud har brug for c-vitamin

  I jagten på glødende, fyldig hud skinner få ingredienser så klart igennem som C-vitamin. Dette essentielle næringsstof spiller både en stor rolle for vores generelle sundhed, men kan altså også...

  Read more
 • Caring for combined skin: Our best tips

  Den rette pleje til kombineret hud

  Huden kan til tider være kompleks – og det samme kan hudpleje. Og det gør det bestemt ikke nemmere, hvis forskellige områder af din hud opfører sig forskelligt.

  Den rette pleje til kombineret hud

  Huden kan til tider være kompleks – og det samme kan hudpleje. Og det gør det bestemt ikke nemmere, hvis forskellige områder af din hud opfører sig forskelligt.

  Read more